Nehezebben juthatnak készpénzhez a jövőben azok, akik falvakban élnek. A Magyar Közlönyben megjelent jegybanki rendeletmódosítás szerint a pénzintézetek innentől fogva nem kötelesek ATM-et telepíteni a nem városi rangú településeken.

Még 2023 elején született rendelet arról, hogy a bankok Budapesten kerületenként, vármegyeszékhelyenként és városonként telepítendő ATM-jeinek számát az adott pénzintézet kibocsátotta betéti és hitelkártyák mennyiségétől függően kell meghatározni. 

A legnagyobb, több mint 2,4 millió kártyát kibocsátó bankok 1686 automatáját úgy kellett elosztani, hogy a vármegyeszékhelyeken kívül eső városok 80 százalékába jusson azokból. A nem városi rangú településekre megyénkénti ATM-számot határoztak meg, ám a legújabb, kedd este megjelent jegybanki rendelet szerint ezentúl a falvakban készpénzes automatát elég csak abban az esetben üzemeltetni, ha azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja.

Mindemellett ha egy bankfiók megszünteti a pénztár üzemeltetését, a helyette telepítendő két ATM-et továbbiakban nem köteles a fiókban, illetve a településen elhelyeznie, hanem elég, ha az adott vármegyén belülre telepíti azt. 

(HVG)

(Borítókép: Készpénz tárcában. Illusztráció: Getty Images)