Több mint 80 európai városban kérdezték a lakókat egy kutatás során arról, hogy hol érzik magukat leginkább biztonságban. Meglepő eredmények születtek.

Az Európai Bizottság egy 83 európai városra kiterjedő életminőségi felmérést készített tavaly, amelyben többek között arra keresték a választ, hogy hol érzik magukat leginkább biztonságban az emberek. A legalacsonyabban pontozott helyszínek között egy magyar város is szerepel.

Ez a település nem más, mint a Borsod megyei Miskolc.

A legkevésbé biztonságos városnak a szavazók Romát tartották, de hasonlóan vélekedtek Athénról, Nápolyról, Szófiáról, Isztambulról és Marseille-ről is. Az olasz főváros kapcsán a válaszadóknak mindössze a 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éjszakai séta során biztonságban érzi magát, Miskolc esetében ez az arány 48 százalék, de az imént felsorolt települések mindegyikében 60 százalék alatti értéket mértek.

Az ellenpólust – tehát ahol a legnagyobb biztonságban érzik magukat az emberek – olyan városok adják, mint Koppenhága, Oviedo és Groningen. Ezeken a helyeken a lakók több mint 80 százaléka éjszakánként sem szokott félni.

A kutatásból az is kiderült, hogy Európa-szerte jellemzően a nők érzik magukat kevésbé biztonságban.

(Borítókép: Rendőrautó egy városban. Illusztráció: Getty Images)