Sri Lanka különleges helyet foglal el a világban, mint az az ország, ahol a dolgozók már 55 éves korukban élvezhetik a nyugdíjas éveiket.

Egy friss felmérés fényt derített arra, hogy a világ mely sarkaiban hagyhatják maguk mögött a legkorábban az emberek a munkát. A kutatás eredményei szerint van, ahol már 55 éves korban nyugdíjba vonulhatnak az emberek, ami új perspektívát nyit a nyugdíjazás időpontjának globális vitájában.

A technológiai fejlődés és a robotika előretörése évtizedek óta táplálja azt a reményt, hogy a gépek átvállalják a munkánk egy részét, így több idő jut majd a pihenésre és a szabadidős tevékenységekre. A brit szakszervezeti szövetség, a TUC, nemrégiben is arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően a nyugdíjkorhatár csökkenhetne. Azonban ez a változás még sehol sem valósult meg, annak ellenére, hogy sokak számára a munka világa már nem kínál vonzó perspektívákat 60 éves kor környékén.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a 30 év feletti korosztály tagjai átlagosan 57 évesen szeretnének visszavonulni a munkától. Egyesek még ennél is korábban, akár már 50 évesen. Magyarországon jelenleg a hivatalos nyugdíjkorhatár 65 év, de az átlagos várakozás szerint az emberek 69 éves korukban vonulnak nyugdíjba. Ez a tendencia nemzetközi összehasonlításban sem tekinthető különösen kedvezőtlennek.

Dánia már jóváhagyta azt a tervet, amely szerint 2035-től a munkavállalóknak majdnem 70 éves korukig kell dolgozniuk. Azok számára, akik a lehető legkorábban szeretnének nyugdíjba vonulni, azok jobb ha mihamarabb Ceylon, azaz Indiai-óceán északi részén található szigetország felé indulnak el. 

Jelenleg ugyanis Sri Lanka áll az élen ebben a tekintetben, ahol a nyugdíjkorhatár mindössze 55 év. Őket követi a 270 millió lakosú Indonézia, ahol 58 éves korban lehet felhagyni a munkával, bár ez a rendszer nem tűnik túl stabilnak, mivel a nyugdíjkorhatárt háromévente egy évvel megemelik, egészen 2043-ig, amikor is eléri a 65 éves korhatárt.

Ez a gyakorlat nem egyedi, hasonló rendszerek működnek Nepálban és Indiában is, ahol a nyugdíjba vonulás ideje 58 és 60 év között változik a munkavállaló korábbi foglalkozásától függően. Európán kívül több országban, mint például Szaúd-Arábiában, Kínában és Dél-Afrikában is hasonló a helyzet, ahol a férfiak 60 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. Kínában a nők esetében, ha gyárban dolgoztak, már 50 évesen nyugdíjba mehetnek.

Azonban ezek a rendszerek egyre több kihívással néznek szembe. A Kínai Tudományos Akadémia szerint az ország állami nyugdíjrendszere 2035-re kifogyhat a pénzből, mivel az átlagéletkor jelentősen megnőtt. Kína esetében már több mint 20% a 60 év feletti lakosság aránya, ami jelentős nyomást helyez a nyugdíjrendszerekre. Nagy reformokat lengettek be, de ezek még nem valósultak meg.

A gazdag olajországok, mint például Szaúd-Arábia, szintén szembesülnek azzal a kihívással, hogy fenntartsák az alacsony nyugdíjkorhatárt. A világ számos pontján tehát égető kérdéssé vált a nyugdíjkorhatár és annak fenntarthatósága, ami újabb viták és reformok előtt nyitja meg az utat.

(Borítókép: idős boldog nyugdíjas a medence előtt áll. Illusztráció: Getty Images)