Imádják és tisztelik őket, ám ők sem tökéletesek: a brit királyi család tagjai hűen őrzik a monarchia rendszerét, ám az ő életük sem mentes a botrányoktól. Bár a legtöbbet a palota mindig is igyekezett eltusolni, így is szép számmal akadnak ügyek, amelyek nagy nyilvánosságot nyertek. A teljesség igénye nélkül ezek közül mutatunk néhányat.

VIII. Eduárd egy amerikai nő miatt mondott le a trónról

Mint az a Korona című sorozatból sokak számára ismert történet, eredetileg II. Erzsébet királynő nagybátyja volt a trón várományosa, ám a későbbi királynő édesapja javára egy év uralkodás után lemondott a koronáról, mert beleszeretett egy amerikai nőbe, akivel az anglikán egyház ellenezte a frigyet. Wallis Simpson egy elvált nő volt, így társadalmi és politikai felháborodást váltott ki, amikor a király vele akart összeházasodni. Végül a szerelméért eldobta a tisztségét.

Lehetetlennek találtam, hogy viseljem a felelősség súlyos terhét és teljesítsem királyi kötelességeimet a nő segítsége és támogatása nélkül, akit szeretek

– fogalmazott VIII. Eduárd egy, a néphez intézett rádióbeszédben 1936 decemberében. Egy évvel később aztán összeházasodott Simpsonnal, akivel egészen 1972-es haláláig együtt maradt.

Margit hercegnő egy nős férfit szeretett

II. Erzsébet húgának az élete sem volt botrányoktól mentes. Az ifjú hercegné egy nős férfiba, pontosabban Peter Townsend kapitányba, a Királyi Légierő volt tisztjébe szeretett bele, aki akkoriban lovászként a királyi család kísérőjeként szolgált. Townsend végül 1953-ban elvált a feleségétől, hogy megkérje Margaret kezét, ám az anglikán egyház szabályai – mint az VIII. Eduárd esetében is látszik – tiltották az ilyen házasságot. A kapcsolatuk így 1955-ben szívszorító véget ért és felbontották az eljegyzést. Margit végül egy fotóshoz, Anthony Armstrong Jones-hoz ment hozzá, az ő esküvőjüket vetítette először a televízió. A boldogságuk nem tartott sokáig, rengeteget veszekedtek nyilvánosan, a hercegnő pedig sokszor vakációzott a férje nélkül, miközben a pletykák szerint szoros barátságot ápolt egy nála 17 évvel fiatalabb férfival. Végül 1976-ban elváltak, ezzel Margit hercegnő történelmet írt: az ő válása volt az első az 1500-as években uralkodó VIII. Henrik frigyének felbomlása óta.

Diana hercegné és Károly herceg csalfa üzeneteket küldözgetett

1992-ben nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés részlete Diana hercegné és feltételezett szeretője, James Gilbey között. A beszélgetés során Gilbey szerelmet vallott Dianának, miközben 53 alkalommal is Squidgy-nek becézte (a szónak nincs angol megfelelője, a puha, nedves dolgokra használatos szleng, sokszor mondják a habos-babos süteményekre – a szerk.). A beszélgetésről Diana később beismerte, hogy valódi, ám tagadta, hogy félrelépett volna.

Nem sokkal később Károly hercegről is hasonló hangfelvétel került nyilvánosságra. A telefonbeszélgetést Kamillával rögzítették, végül ez bizonyította, amit akkorra már rengetegen sejtettek, hogy a trónörökösnek viszonya van. A beszélgetés egyik legzavarbaejtőbb részlete az volt, amikor azon viccelődtek, hogy Károly tamponná szeretne változni, hogy Kamilla bugyijában élhessen.

Károly herceg és Diana hercegné még ebben az évben bejelentette a válást, amire II. Erzsébet királynő sürgette őket, miután Diana botrányos interjút adott a BBC-nek. A beszélgetés során elmondta, hogy tudott Károly és Kamilla viszonyáról, valamint hogy ő is hűtlen volt a férjéhez, mert szerelmes lett a lovasoktatójába, James Hewittba. Ezen kívül a közélet hatalmas nyomásáról, az önkárosításról, szülés utáni depressziójáról és a bulimiával folytatott küzdelmeiről is vallott. 2020-ban aztán fény derült rá, hogy a csatorna aljas módon csalta ki az interjút Diana hercegnéből, ugyanis a testvérének hamisított bankszámlakivonatokat mutattak arról, hogy a palota pénzért szivárogtatott információkat a hercegnéről a médiának.

Sarah Ferguson lábát nyalogatta egy férfi

Sarah Ferguson 1986-ban ment hozzá II. Erzsébet királynő fiához, András herceghez. Hat évvel később botrány tört ki, amikor paparazzi fotósok egy John Bryan nevű amerikai pénzügyi tanácsadóval kapták lencsevégre a hercegnét egy nyaraláson. Az egyik képen Bryan Ferguson lábát nyalogatta. Négy évvel később a hercegi pár elvált, ugyanabban az évben, amikor Diana és Károly. A dráma ugyanakkor nem ért véget: 2010-ben a News of the World újságírója üzletembernek adta ki magát és 229 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott Fergusonnal azért, hogy információkat adjon ki egykori férjéről. Később a médiában leplezték le a korábbi hercegné piszkos szándékait, amiért Ferguson végül nyilvánosan elnézést kért.

András herceg kiskorúak megrontásának botrányába keveredett

Nem véletlen, hogy Sarah Fergusontól információkat próbáltak kicsalni 2010-ben, ugyanis egy évvel később robbant ki a botrány, hogy András herceg közeli barátságban áll Jeffrey Epstein amerikai bankárral, elítélt szexuális bűnözővel. András herceg ekkor lemondott tisztségéről, mint az Egyesült Királyság kereskedelmi megbízottja, majd 8 évvel később, 2019-ben a királyi család teljesen kitagadta őt, miután egy fotó is napvilágra került róla és egy kiskorú lányról, akit 17 éves korában, 2001-ben a vádak szerint Epstein arra kényszerített, hogy szexeljen András herceggel. Bár a herceg és a palota tagadta a vádakat, amikor András az Epsteinnel való barátságáról beszélt egy katasztrofális interjúban, az végképp betette a kaput.

Harry herceg és Meghan Markle rekordot döntött a királyi családot érintő botrányok terén

Harry herceg már fiatal felnőttkora óta híres volt a különböző botrányairól. Először 17 évesen került be negatív színben a hírekbe, amikor egy napra elvonóra küldte őt az apja, miután Harry bevallotta neki, hogy füvezett. A királyi család egy akkori közleménye szerint a herceg beleegyezett, hogy meglátogassa a klinikát, hogy „megismerje a kannabisz fogyasztásának lehetséges következményeit”.

Három évvel később a 20 éves Harry-t egy náci uniformisban kapták lencsevégre egy jelmezes partin. Amint címlapra került a kép, ki is adtak egy nyilatkozatot, amelyben Harry herceg bocsánatot kért az általa okozott sérelmekért és kellemetlenségekért. Mint írták: „tisztában van azzal, hogy rosszul választotta meg a jelmezt”.

2012-ben a herceg ismét címlapokra került, miután egy Las Vegas-i privát bulin meztelenül örökítették meg. Mint kiderült, Harry sztriptízbiliárdozást rendezett a szállodai lakosztályán. Egy, az eseményen részt vevő illető később névtelen azt nyilatkozta, hogy a parti kezdetekor senki sem kérte el tőlük a telefonjaikat, a biztonságiak pedig tisztában voltak vele, a résztvevők fotókat készítenek. Ezek után négy év telt el, amíg Harry herceg meg nem ismerkedett az amerikai színésznővel, Meghan Markle-el. Kapcsolatukat a palota a kezdetektől fogva ellenezte, ám végül beleegyeztek a lánykérésbe. A királyi esküvőre 2018-ban került sor, amikor megtörtént Markle első botránya, mégpedig hogy kísérő nélkül, egyedül vonult az oltárhoz. Bár a hivatalos közlemény szerint Thomas Markle azért nem vett részt az esküvőn, mert előtte néhány nappal szívrohamot kapott, mint kiderült, valójában rajtakapták őt, ahogy paparazzi fotókat készített az esküvő előtt. Markle és az apja később is botrányba keveredett, amikor egy brit lap nyilvánosságra hozta a hercegné egy, az apjának írt kompromittáló levelének bizonyos részleteit. Markle ezután beperelte a lapot és meg is nyerte a jogi csatát, a fokozatosan elmérgesedő helyzet miatt azonban később a férjével úgy döntöttek, hogy lemondanak a tisztségeikről és az Egyesült Államokba költöznek.

Harry és Meghan költözése ugyancsak hatalmas botrányt keltett, ami évről évre egyre jobban tetőzik. 2021-ben például botrányos interjút adtak Oprah Winfrey-nek, majd egy leleplező Netflix-sorozat is megjelent kettejükről, illetve Harry herceg kiadta a Spare, vagyis Tartalék című könyvét. Mindeközben a Buckingham-palota vizsgálatot indított azon állítások kapcsán, melyek szerint Markle korábban zaklatta a királyi személyzet tagjait. 

Katalin hercegnét monokiniben fotózták le

Nemcsak Károly király kisebbik fiának a menye került már fel a bulvárlapok címlapjára kompromittáló helyzetben. Habár Katalin hercegné megjelenése mindig kifogástalan, egy alkalommal sikerült monokiniben lekapnia őt a fotósoknak. A képek készítésének idején Cambridge hercege és hercegnéje II. Erzsébet királynő unokaöccsének, Linley vikomtjának, David Armstrong-Jones-nak a magánnyaralójában tartózkodott.

2017-ben, a fotók publikálását követően a hercegi pár pert indított a Closer magazin ellen, amelyet a bíróság 42,8 millió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezett.

(Business Insider)

(Borítókép: A brit királyi család a Trooping The Colour nevű ünnepséget követően 2015. június 13-án. Fotó: Getty Images)