Max Verstappen kívánságára érkezett egy új biztonsági autó, egy Aston Martin Vantage, amely gyorsaságával és technikai fejlettségével mindenki elégedettségét kivívhatja.

Száguldás és forró gumik – ezek a szavak jellemzik a mai Formula-1-et, ahol egyértelműen a sebesség uralkodik. Nemsokára egy új szereplő gurul pályára, hogy megváltoztassa a játékszabályokat: ez az új biztonsági autó, amely Max Verstappen kérésére egy Aston Martin Vantage. Ez a technikai csoda olyan gyorsasággal érkezett, mint egy villámcsapás, készen állva arra, hogy szükség esetén lépést tartson a versenyautókkal. A belga–holland származású F1 világbajnok kendőzetlenül elmondta a véleményét arról, miért volt szükség a biztonsági autó leváltásra, egyúttal erősen kritizálta annak elődjét.

Szörnyű volt mögötte autózni

– mondta Verstappen, utalva arra, hogy az előző kocsi lassúsága miatt több pilóta is panaszkodott. Úgy tűnik, a Formula–1 nem hagyja figyelmen kívül a bajnokok kritikáját, így a kérésükre rendelték meg az Aston Martin Vantage-t, amely nemcsak gyors, hanem egyenesen félelmetes.

Az új Vantage motorháztetője alatt egy négyliteres V8-as ikerturbó szív dobog, amely 665 lóerős teljesítményével 325 km/órás csúcssebességre képes.

Erre a sebességre egyrészt azért van szükség, hogy az autó vészhelyzetben gyorsan odaérjen, ahol baj van, másrészt a versenyben lévő sofőröket se tartsa fel.

Köztudott, hogy az akár  360 km/órás gyorsasággal száguldani képesFormula 1-es autók gumijai csak melegen képesek megfelelően működni. Ha a gumik lehűlnek, csökken a tapadásuk, ami veszélyessé teheti a kanyarokat és a manőverezést. Ezért kulcsfontosságú, hogy a biztonsági autó mögött is kellő gyorsasággal tudjanak haladni a versenyzők.

(Borítókép: Aston Martin Vantage. Fotó: Getty Images)