Március 8., azaz nőnap alkalmából összeszedtünk néhány autót, amelyet hölgyek inspiráltak.

A nők a költészetben, a festészetben és a zenében is állandó forrásai az inspirációnak, és ez az elmúlt évszázadban már az autóiparra is érvényes: számos formatervezőt ösztönöztek különleges kialakítású modellek megalkotására.

Az alábbi összeállításban olyan legendás autókat vett górcső alá az ALD Automotive | LeasePlan, amelyeket nők inspiráltak!

Alfa Romeo Giulia

A sportos autó nevét egyes történetek szerint Rómeó és Júlia története, azaz a populáris kultúra két leghíresebb szerelmese inspirálta. Egy másik verzió szerint viszont az olasz filmrendező és forgatókönyvíró, Federico Fellini feleségéről, Giulietta Masináról nevezték el az Alfa Romeo 1962-es modelljét. A név tényleges eredetét sohasem tisztázták. 

Chevrolet Caprice

A modellből több mint 1 000 000 darabot adtak el, az 1960-1970-es években ez volt az egyik legnépszerűbb autó. Az autó nevének eredetéről két különböző történet kering. Az egyik szerint Bob Lund, a Chevrolet értékesítési igazgatója nevezte el egy New York-i előkelő étterem után, míg a másik verzió alapján az autóvezető James P. Chapman lányáról, Caprice Chapmanről kapta a nevét.

Fiat 125 Samantha

A felsőkategóriás autónak számító modellt a pletykák szerint Samantha Jonesról nevezték el, aki az 1960-as években a Revlon és a Vogue modellje volt. Több mint 600 000 darab Fiat 125 autót gyártottak le, amely az eleganciát és egy sportautó teljesítményét ötvözte.

Ferrari BB

A modellt Leonardo Fioravanti tervezte a Pininfarinában. Az olasz autótervező azután javasolta a BB nevet miután kollégáival Brigitte Bardot-ként kezdték emlegetni a modellt, mivel úgy gondolták, hogy az autó olyan szép, akárcsak a színésznő – akinek egyébként a rajongói voltak.

(Borítókép: Ferrari BB. Fotó: Peter Fox/Getty)