Új tanulmányban vizsgálták, hogy a világjárvány milyen hatással volt az emberek életére, többek között a mentális egészségükre és a boldogságérzetükre. Az eredmények alapján a világ országait is rangsorolták aszerint, hogy jelenleg hol élnek a legboldogabb és a legboldogtalanabb emberek. Meglepő eredmények születtek.

A világjárvány maradandó hatással volt az életünk több szegmensére, egyebek mellett a mentális egészségünkre is – derült ki egy új tanulmányból. A Global Mind Project negyedik éves Mental State of the World című kutatásában azt vizsgálták, hogy 2020 óta mennyire vagyunk boldogtalanabban. A névtelen online kérdőívet 71 különböző országból 419 ezer 175-en töltötték ki, a válaszadások alapján pedig a tudósok megállapították az egyének mentális egészségkvótáját (MHQ), amihez öt fő kategóriát különítettek el.

A kategóriák között szerepelt a pillanatnyi hangulat, a jövőbeli kilátások, a motiváció, az alkalmazkodó képesség, valamint a rugalmasság. Információt gyűjtöttek továbbá az emberek életmódjáról, a családdal és barátokkal való dinamikájukról és a személyes traumáikról. A válaszok után kapott pontszámokat a kutatók egyénenként elhelyezték egy spektrumon a kivirágzóan boldogtól a szorongóig. Az eredmények összesítése alapján végül rangsorolták az országokat, így kiderült, hogy mely nemzet tagjai jelenleg a legboldogabbak és legboldogtalanabbak a világon.

Az első helyen a Dominikai Köztársaság végzett, ahol az MHQ-átlag 91 lett a lehetséges 300-ból. Ezt követte Srí Lanka 89, majd Tanzánia 88 ponttal.


ÍME A VILÁG TÍZ LEGBOLDOGABB ORSZÁGAINAK TOPLISTÁJA:

  1. Dominikai Köztársaság
  2. Srí Lanka
  3. Tanzánia
  4. Panama
  5. Malajzia
  6. Nigéria
  7. Venezuela
  8. El Salvador
  9. Costa Rica
  10. Uruguay

Nem mindenhol büszkélkedhetnek ilyen magas pontszámokkal. A lista másik végén Üzbegisztán áll, ahol az átlagos MHQ mindössze 48, amit szorosan követ az Egyesült Királyság, amely csak 49 pontot ért el. A következőkben a tíz legboldogtalanabb országot láthatja.

  1. Üzbegisztán
  2. Egyesült Királyság
  3. Dél-Afrika
  4. Brazília
  5. Tádzsikisztán
  6. Ausztrália
  7. Egyiptom
  8. Írország
  9. Irak
  10. Jemen

A teljes tanulmányt ide kattintva érheti el. Magyarország nem szerepel a listán.

Ez is érdekelheti

(Roadster)

(Borítókép: Boldog férfi. Illusztráció: Getty Images)