Mindnyájan meséken nőttünk fel, ezek a rajzfilmek pedig kulcsfontosságú, örök bölcsességeket tanítottak nekünk, még ha akkortájt ezt nem is fogtuk fel. Összeállításunkban 15 olyan leckét hoztunk az életről, amelyekre a legkedvesebb meséink készítettek fel minket.

Bátor, a gyáva kutya

A mese főhőse egy kutya, amely mindentől fél, ám ha a szeretteiről van szó, félretéve minden félelmét fejest ugrik az ismeretlen veszélyekbe, hogy felvegye ellenük a harcot a gazdái védelmében. A mese arra tanít minket, hogy bár az élet sokszor ijesztő, szembe kell néznünk vele. Ha a szeretteinkért harcolunk, nem létezik legyőzhetetlen akadály.

Micimackó

Mindenki kedvenc medvebocsa önmagunk szeretetére tanított meg minket. Mind egyediek és különlegesek vagyunk, az egyetlen közös bennünk mégis az, hogy egyikőnk sem tökéletes. A furcsaságaink ellenére fontos, hogy szeressük magunkat és büszkék legyünk arra, akik vagyunk.

Pindúr pandúrok

A cukorból, sóból és „minden, mi jóból” készült, az X-vegyszernek köszönhetően szupererővel rendelkező kislányok meséje remekül bemutatja, hogy bár az emberek félnek az ismeretlentől, vagyis mindattól, ami új vagy a megszokottól eltérő a számukra, egy kis tanulással ők is megérthetik, hogy nincs mitől félniük. Ennek következtében gátat szabhatunk a hátrányos megkülönböztetésnek és az előítéleteknek.

Hupikék törpikék

Aprajafalva apró lakóinak meséje a kitartásról, barátságról, a közösség erejéről, az összetartásról is rengeteget tanít nekünk, ám elsősorban az idősek tiszteletére hívja fel a figyelmet, akiket meg kell becsülnünk, ugyanis rengeteg élettapasztalattal rendelkeznek. Sok olyan kérdésre van válaszuk, amelyeket mi még fel sem tettünk, illetve tudják, hogyan kell megoldani olyan problémákat, amelyekkel mi még nem találkoztunk. 

Richie Rich

A gazdag kisfiúról szóló rajzfilmsorozat rávilágít, hogy bármennyi pénzünk is van, bármilyen sikeresek is vagyunk, érdemes alázatosnak lennünk és mindig két lábbal a földön járnunk. Sokat segít, ha néha kitekintünk a saját kis buborékunkból és beengedjük a külvilágot.

Tom és Jerry

A macska-egér játékot bemutató, 1940-ben indult rajzfilm sok kicsi gyereknek volt a mentsvára, ugyanis azt erősítette bennük, hogy nem számít, ki mekkorára nő, nem mindig a nagyoké a győzelem. Ha valaki kicsi és a többségnél gyengébbnek is tűnik, könnyen felülkerekedhet a nagyobb társain, ha bátor, okos és gyors.

Ed, Edd és Eddy

A három fajankónak tűnő, ám annál szerethetőbb, a társaságokból mégis rendszerint kiközösített főhős meséje pont azt tanítja a gyerekeknek, hogy bármennyire is különbözzenek a társaiktól, mindig megtalálják a maguk barátait, akár a zsák a foltját.

Johnny Bravo

Ez egy gyönyörű nap, de közel sem olyan gyönyörű, mint én

– hangzik el többször Johnny Bravo ikonikus mondata a Cartoon Network '97 és 2004 között vetített meséjében. A piperkőc és tán kissé nárcisztikus főhős egyszerre pozitív és negatív karakter, ám a normál környezetben bemutatott személyisége és az emberek arra adott reakciója gyönyörűen bemutatja, hogy nem minden a külső. Egy hölgyet ugyanis nem lehet lenyűgözni kizárólag a bicepszünkkel. Megnyerő személyiség és ész is kell, hogy társuljon hozzá.

Wonder Woman

Az 1941-ben, képregényben debütáló Wonder Woman története volt az első, amely megmutatta a kislányoknak, hogy ők is lehetnek szuperhősök. Mi több, nemcsak hősök lehetnek, de a férfiakat is felülmúlhatják, ha akarják.

A bolygó kapitánya

A varázsgyűrűkkel felruházott fiatalok meséje a környezetünk védelmére hívta fel a figyelmünket egészen fiatal korunkban. Bár sajnos nem elegen néztük ezt a rajzfilmet, akiket sikerült a televízió elé szegeznie, azok megtanulták az újrahasznosítás, a környezetvédelem és az anyatermészet védelmének fontosságát. 

SpongyaBob Kockanadrág

Mindenki kedvenc tengeri szivacsa amilyen együgyű, olyan nagy bölcsességgel gazdagította a fiatal generációt. SpongyaBob megtanított minket arra, hogy mindenben és mindenkiben próbáljuk meg észrevenni a jót. Az élet ugyan nehéz tud lenni, de ha szeretettel és optimizmussal állunk az emberekhez és a különböző dolgokhoz, a kapcsolataink és a mindennapi tevékenységeink egytől egyig szórakoztatóvá válhatnak.

Timon és Pumba

Az Oroszlánkirály meséjéből kivált rajzfilmsorozatban hatványozottan megjelenik Timon, a rókamanguszta, és Pumba, a varacskosdisznó életfilozófiája, vagyis a Hakuna Matata, ami szuahéliül annyit tesz: ne aggódj, vedd könnyedén. Ez pedig arra tanít minket, hogy aggodalmaskodjunk kevesebbet és élvezzük jobban az életet, és az élet által kínált lehetőségeket.

Aladdin

Az agrabahi csavargó meséjének egyik lényeges pontja, hogy fogadjuk el önmagunkat olyannak, amilyen, mert ha másnak tettetjük magunkat, akkor könnyen elveszíthetjük igaz valónkat, nem mellesleg bele is fáradunk. Ha sikerül felfedeznünk, hogy kik is vagyunk valójában, akkor minden lehetségessé válik.

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki

1960-ban mutatták be először Frédi és Béni történetét, amelyből hat év alatt 166 epizód készült. A rímekben beszélő kőkorszaki szakik meséi azt tanították meg nekünk, hogy a körülményektől függetlenül mindig megtalálhatjuk a módját annak, hogy boldogok legyünk. Bár számtalan akadályt gördíthet elénk az élet, csak rajtunk múlik, hogy megugorjuk-e azokat és végül sikerül-e az előnyünkre fordítani a nehézségeket, ezzel megteremtve magunknak egy boldog, kiegyensúlyozott életet.

Scooby-Doo

A Rejtély Rt. kalandjait mindenki ismeri, a beszélő Dán Dog pedig az összes rajongó szívébe beférkőzött az elmúlt 55 évben. A Scooby-Doo összesen 26 évadot élt meg, ám számos verziója készült és alkalomadtán a mai napig gyártanak belőle egész estés filmeket, illetve remake szériákat. A különböző szörnyek és kísértetek nyomába eredő ifjú detektívek a végén mindig megoldják a rejtélyeket és leleplezik a csalókat, ezáltal megtanítják az egyik legfontosabb leckét, miszerint a valódi szörnyekről a végén mindig kiderül, hogy valójában emberek. A gonoszság ugyanis bennünk él, a mi döntésünk, hogy mit kezdünk vele. Ezen kívül arra is rávilágít, hogy igaz barátokkal az oldalunkon nem létezik megoldhatatlan rejtély vagy probléma, amelyen ne tudnánk túljutni. Legyenek ezek akár a saját belső démonjaink.

(Bouncy Mustard)

(Borítókép: Scooby-Doo. Fotó: Shutterstock)