Épp csak a szemünket nem forgatjuk, ha egy állásinterjú során megkapjuk azt a bizonyos kérdést, mely szerint hol képzeljük el önmagunkat öt év múlva. Nos, egy karrierszakértő nemrég elárulta a nagy titkot, hogy mi erre a legideálisabb válasz.

Remegő hang, izzadt hónalj, zabolázatlan gondolatok: egy állásinterjú mindenki számára stresszhelyzetet jelent, így magától értetődik, hogy az ezzel összefüggő tünetek is megjelennek rajtunk. Ebből kifolyólag egyes keresztkérdésekre hajlamosak vagyunk olyan választ adni, amit később, nyugodtabb állapotban megbánunk, mert közben eszünkbe jut egy jobb felelet, illetve tudjuk, hogy amit elmondtunk is jobban tudtuk volna megfogalmazni.

Az egyik legfrusztrálóbb kérdés, amely esetén a legtöbben hatványozottan bajban vannak, amikor arra kíváncsi a HR-es, hogy hol képzeljük el magunkat öt év múlva.

Sokszor, amikor azt sem vagyunk képesek eldönteni, hogy mit vegyünk fel reggel, vagy épp magára az interjúra, hirtelen egy fényévekre tűnő, megválaszolhatatlan, ám de mindent eldöntő kérdésnek tűnhet, amikor az interjúztatók erre kíváncsiak. Erin McGoff amerikai karriertanácsadó szerint azonban nem kell túl komolyan venni a kérdést, ahogy túl konkrét, illetve túl semleges választ sem lehet adni.

„A munkáltatók nem úgy értik a kérdést, hogy mit tervezünk csinálni öt év múlva, mert azt le fogják ellenőrizni és ha nem ott tartunk, akkor azt számon fogják kérni rajtunk. Ők arra kíváncsiak, mitől leszünk izgatottak, miért akarunk dolgozni, vannak-e, és ha igen, milyen céljaink. Hogy a kínált állás illeszkedik-e a karrierutunkhoz.

A lényeg, hogy sose válaszoljuk azt, hogy nem tudjuk, se azt, hogy szeretünk sodródni az árral és nem szorítjuk magunkat keretek közé.

Ehelyett érdemes azzal kezdeni a válaszunkat, hogy nehéz megmondani, hogy öt év távlatában mit hoz az élet, hiszen mint azt az elmúlt években is láthattuk, a világ nagyon kiszámíthatatlan lehet” – magyarázta a szakember, megfogalmazva az ötleteit. „Ezután folytathatjuk azzal, hogy miközben szeretünk rugalmasak, alkalmazkodókészek és nyitottak lenni, konkrét ambíciókkal és célokkal is rendelkezünk. Például, hogy öt év múlva szívesen vezetnénk egy kreatív csapatot, vagy olyan kampányok olyan projektjein szeretnénk dolgozni, amelyekben hiszünk és izgalommal töltenek el. Cél lehet például, ha idővel valamilyen igazgatói vagy vezetői babérra akarunk törni” – fejtette ki Erin McGoff. Hozzátette: azt is érdemes elmondanunk, hogyan akarjuk érezni magunkat a munkahelyünkön és milyen dolgokat szeretnénk csinálni a legszívesebben, akár a napi munkamenetre vonatkozóan. Az sem hátrány, ha éppen odaillőnek érezzük, hogyha poénkodunk is egy kicsit.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi egy állásinterjún. Illusztráció: Getty Images)