Beállt a sorba az egyik legnépszerűbb svéd autógyártó: több más márka mellett a szóban forgó brand is a dízelmotorok gyártásának leállítása, és az elektromos változatokra való átállás mellett döntött.

Sok más márka mellett az egyik legnépszerűbb svéd gyártó, a Volvo is felhagyott a dízelmotorok gyártásával az elektromos mobilitás felé vezető úton. Az utolsó dízel Volvo, amely legördült a gyártósorról, egy XC90 volt.

A döntés nem volt váratlan, a svéd gyártó ugyanis már 2017-ben elhatározta, hogy nem fejleszti tovább a dízelmotorját, majd idővel bejelentette, hogy 2030-ra átáll a tisztán elektromos hajtású autókra. Ennek az ígéretnek az első lépéseként nemrég végleg befejezte a dízelmotoros modellek gyártását egy, a márka torslandai gyárában elkészült XC90-es modellel, amely a göteborgi múzeumba kerül.

A kiállítandó modell a Volvo történelmének azt a 45 évét képviseli majd, amelynek során dízelautókat kínált a vásárlóinak.

Az első 244 GL Diesel 1979-ben mutatkozott be, ám azt az autót még nem a Volvo saját motorjával szerelték fel. A 2,4 literes, soros hathengeres dízelt a Volkswagentől rendelték, illetve az Audi is használta. A Volvóban mindössze 82 lóerőre és 140 Nm nyomatékra volt képes.

A Volvo 740-ben már turbótöltőt kapott a motor, a teljesítménye elérte a 109 lóerőt, míg a 850-ben a 2,5 literes, soros öthengeres TDI-t kínálták, amely 140 lóerőt teljesített. A márka kisebb modelljei, mint a 340 és a 440 a Renault-tól származó dízeleket, míg a Forddal közösen fejlesztett C30, S40 és V50 a Peugeot által gyártott dízeleket is használta – írja a Player.hu.

A Volvo saját fejlesztésű, jellegzetes hangú öthengeres dízelmotorjára ugyan sokat kellett várni, de megérte: bár a 2001-ben bemutatott 2,4 literes motor eleinte 116, 130 és 163 lóerővel került az S60-ba, az évek alatt egyre erősebb lett, és idővel a Volvo szimbólumává vált. 2017 óta már D5 néven is kétliteres, négyhengeres dízelt gyártott a Volvo, a sorról utoljára legurult XC90-ben legfeljebb 235 lóerővel.

A Volvo a kilencvenes évek elejéig nem számolta külön a dízelek eladásait, ezért csak azt lehet tudni, hogy 1991-től több mint kilencmillió dízelautót adtak el. A történet most véget ért, és benzines Volvót sem lehet már sokáig kapni. 2030-ra olyan teljesen elektromos autók gyártására áll át a márka, mint az újonnan bemutatott EX30 és EX90.

(Borítókép: Diesellel autót tankoló férfi. Illusztráció: Getty Images)