Szó szerint szőrszálhasogatóan viselkedett öccsével Vilmos herceg, miután Harry az esküvője előtt engedélyt kapott a néhai Erzsébet királynőtől, hogy megszegje a protokollt. A trónörökös több mint egy héten át fújt a testvérére.

Vilmos és Harry herceg kapcsolata akkor kezdett megromlani, amikor utóbbi feleségül vette Meghan Markle-t 2018-ban. A testvérek viszonya az évek előrehaladtával és az egyre több botrány kibontakozásával egyre rosszabbá vált, végül Harry és Meghan Amerikába költözésével, és az ifjabb testvér Tartalék című botránykönyvének megjelenésével csúcsosodott ki. A történtek óta szinte egyáltalán nem beszélnek egymással, még az sem törte meg a jeget közöttük, hogy nemrég Harry és Meghan is közleményben kívánt jobbulást Katalin hercegnének.

Kevesen tudják, hogy Vilmos és Harry viszálya a trónörökös sógornője miatt már az esküvő előtt elkezdett kibontakozni. Mielőtt Harry az oltárhoz vezette volna Markle-t, egy kéréssel fordult a királynőhöz. Bár nekünk elsőre elég bagatell dolognak tűnhet, a királyi családban a protokoll miatt igenis komoly döntést jelentett, hogy a herceg a hadsereg egyenruhájában nősülve nem kívánt megborotválkozni,

így azt kérte a néhai II. Erzsébet királynőtől, hogy hadd maradhasson meg a szakálla.

„Sok volt a stressz akörül, hogy engedélyt kértem a nagyitól, hogy feleségül vegyem Meget. Éppen ezért azt hittem, soha nem lesz már bátorságom tőle mást kérni. Mégis szerettem volna, ha valamit még teljesít a kedvemért, vagyis inkább megenged egy dolgot: meg akartam tartani a szakállam az esküvőre, holott tudtam, hogy ez szembe megy a protokollal, és nem kis kérés, hiszen a hadsereg egyenruhájában nősültem meg, márpedig a brit hadseregben tilos volt a szakáll” – írta a memoárjában Harry herceg, hozzátéve, hogy Markle miatt sem szeretett volna megborotválkozni, jövendőbelije ugyanis még sosem látta őt szakáll nélkül.

„Mindezt elmagyaráztam a nagyinak, aki megértett engem, és engedélyezte, hogy szakállal házasodjak. Vilmos ettől nem volt jókedvű. Amikor közöltem vele, hogy nem számít a véleménye, mert már elmentem a nagyihoz, és zöld utat kaptam tőle, nagyon dühös lett. Felemelte a hangját, és azt mondta, hogy kényelmetlen helyzetbe hoztam ezzek az egésszel a királynőt, akinek nem volt más választása, mint engedni nekem. Én pedig azt feleltem neki: »Nem volt más választása? Ugyan kérlek, ő a királynő! Ha nem akarta volna, hogy szakállam legyen, akkor elmondta volna mindezt«. Vilmos mindig is úgy gondolta, hogy a nagyi elkényeztet engem, sokat enged nekem, miközben vele túlságosan is szigorú” – magyarázta el részletesen a történteket a könyvében Harry herceg, aki szerint a bátyja mindig is féltékeny volt rá, mert a trónöröklési rendben elfoglalt helye miatt sokkal nagyobb függetlenség és szabadság jutott neki. Ezen kívül II. Erzsébet is sokszor szemet hunyt a baklövései felett. Feltehetőleg mindemiatt történhetett meg, hogy az ifjabb herceg szerint az arcszőrzete miatti ellentét több mint egy hétig tartott közte és a bátyja között, aki megpróbálta megparancsolni Harry-nek, hogy megborotválkozzon, ő azonban fittyet hányt a trónörökösre.

(Femcafé)

(Borítókép: Vilmos és Harry herceg. Fotó: Getty Images)