Nemrég a világ legkékebb tengereinek rangsorolásán az első helyen végzett, azóta pedig iszonyatosan felkapták a britek: az Albániában található Pasqyra strand egy elszigetelt kis ékszerdoboz, ahova most pár ezer forintért eljuthatunk.

Az európai Maldívként is emlegetik az Albániában található Pasqyra nevű partszakaszt, amelynek kristálytiszta kék vizét nemrég a legkékebbnek kiáltották ki egy rangsorolás alkalmával. A CV Villas szakemberei több száz szerkesztetlen képet vizsgáltak meg a világ tengerpartjairól, majd kompjúter segítségével sikerült rangsorolniuk azokat a vizük kéksége alapján. Így történt, hogy a Maldív-szigeteket megelőzve a Pasqyra strandja került ki elsőnek, amely fordításban tükörstrandot jelent. A nevét onnan kapta, hogy a napfény csillogva tükröződik vissza a tengeren. 

A fehér homokos strand a festői Ksamil falujától csak egy rövid autóútra található, és sokkal kevésbé zsúfolt, mint Ksamil partszakaszai. Ezen kívül  egy sziklafal is övezi a területet, ami azt az érzést kelti, mintha egy titkos, eldugott helyen lennénk, távol a többi turistától. Erre a varázslatos helyre  Korfuról a legkönnyebb eljutni, ahova most nevetségesen alacsony áron kínál repjegyet a Ryanair, a bökkenő csak annyi, hogy b irminghami, East Midlands-i, liverpooli és manchesteri indulással.

Ennek a jegynek az ára mindössze 15 angol font, vagyis 6 ezer 800 forint.

Jó hír, hogy mind a négy állomásra találni jegyet 10 ezer forint körül a szezon elején, így ha Budapestről átszállással mennénk, ugyan kerülővel és időveszteséggel, de kevesebb mint 20 ezer forintból megtehetjük az utat, ami olcsóbb, mintha közvetlen járatot választanánk Budapest és Korfu között. Korfuról komppal juthatunk át a Jón-tengeren keresztül  az albán Sarande városába , ahonnan egy 25 perces út vezet a paradicsomba. Ha ehelyett repülővel érkeznénk Tiranába, az albán fővárosba, onnan négy óra eljutni Ksamilba autóval. Bár így is kevesebb időt vesz igénybe az utazás, mintha a Maldívra mennénk, illetve Tiranába Budapestről is találni 10 ezer forint alatti repülőjegyet, ha emellett a lehetőség mellett döntünk, körültekintőnek kell lennünk a helyi tömegközlekedést illetően, vagy autót is bérelhetünk, de ebben az esetben már sokkal rosszabbul járunk anyagilag.

Ksamilban a szállás sem drága, egyes beszámolók szerint 92 ezer forintért találni szállást hat éjszakára, ami éjszakánként nagyjából 15 ezer 300 forintot jelent. Természetesen az árak az utazás időpontjától is függnek.

A CV Villas ranglistáján a második és harmadik helyen is európai desztináció végzett, méghozzá a dobogó harmadik fokán a Pasqyrától csak egy rövid csónakútra található Kassiopi strandja Korfu szigetén. Az ezüstérmes partszakasz a szintén Görögországhoz tartozó Peloponnészoszi-félszigeten található Mpouka lett.

(LADBible)

(Borítókép: Pasqyra strandja. Fotó: Getty Images)