Kétségkívül gyönyörű növény a borostyán, ám érdemes megfontolni mielőtt betelepítjük a kertünkbe.

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az emberek véleményét, akkor a borostyán biztosan ezek közé sorolandó. A tapasztalat azt mutatja, hogy nincs még egy olyan növény, amit ennyien szeretnének és megvetnének egyszerre. Az egyik tábor szerint nem létezik ennél szebb és dekoratívabb növény a világon. A másik oldal ellenérveit alább ismertetjük!

Rendkívül invazív

A borostyán nagyon gyorsan nő. Kordában tartása komoly kihívás, különösen, ha nem vagy tapasztalt kertész. Ha ellepi a kertet az más növények kárára mehet, ami csökkentheti az udvar biológiai sokféleségét, és egyben a szépségét is.

Kárt okozhat a házban

Bár sokan szeretik a borostyánt, mert szépen beborítja az épületeket és a kerítéseket, azonban érdemes számolni vele, hogy idővel károsíthatja a falakat. Az ellentábor leggyakoribb ellenérvei közé tartozik, hogy a borostyán tönkre teszi a ház falait, leomlik miatta a vakolat és számos bogarat és kártevőt vonz az otthon közelébe. 

Allergia és mérgezés

A borostyán bizonyos részei mérgezőek lehetnek. Akár már a bőrrel érintkezve is válthat ki allergiás reakciót, nagy mennyiségben fogyasztva pedig nagyon veszélyes.

(otthonokesmegoldasok)

(Borítókép: Borostyán egy ház falán. Illusztráció: Busà Photography/Getty)