A kutatók szerint sok mindent elárul rólunk, hogy milyen típusú filmeket és sorozatokat nézünk, ezért összeállítottak egy rövid listát, hogy megtippeljék a személyiségét a streamingszolgáltatók felületein nézett tartalmak alapján.

Romantika, bűnügyi dokumentumfilm, dráma vagy régi klasszikusok? Bármelyik műfajt is választja az esti kikapcsolódáshoz az sokat el fog árulni a személyiségéről.

Romantikus drámák – Mindent megtenne a párkapcsolatáért

2019-ben Valeria Kretz kutatása kimutatta, hogy azok, akik sok romantikus drámát néznek, azoknak sokkal nagyobb eséllyel lesz boldog párkapcsolata.

„A romantikus filmek vagy dráma sorozatok nézése elősegíti annak megértését, hogy a férfiak és nők szükségletei nagyban különböznek egymástól, ami sok kapcsolatban maladaptív jelenség, azaz rövidtávon előnyös viselkedést okoz, hosszútávon viszont komoly problémákat hoz a felszínre” – magyarázta a kutató, aki szerint a romantikus drámák felkészítik a nézőt a párkapcsolat kellemetlen helyzeteire is.

True crime – A legrosszabb forgatókönyvre készül

Az elmúlt évtizedben rengeteg krimi készült Hollywoodban, és soha nem volt olyan népszerű a true crime – azaz valódi bűntényeken alapuló történetek – műfaja, mint manapság. Érdekesség azonban, hogy átlagosan a nők sokkal többet tudnak fogyasztani az ilyen típusú tartalmakból, mint a férfiak, mert ők azok, akik gyakrabban készülnek a legrosszabb forgatókönyvre.

A YouGov tanulmánya szerint a nők 58%-a szereti az true crime műsorokat és azért nézik őket, hogy együtt érezzen az áldozatokkal, és elkerülje, hogy velük is megtörténjen ugyanez. Ráadásul, ha valaki megnéz egy ilyen típusú alkotást és tetszik neki, akkor nagyon nehezen fogja tudni abbahagyni a nézésüket, ugyanis Amanda M. Vicary és R. Chris Fraley kutatása szerint ezek megrémítik a nézőt, ami még több ilyen tartalom fogyasztására ösztönzi az embereket.

Kedvenc klasszikusok – Valószínűleg ön magányos

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki már 1682. alkalommal nézi végig a kedvenc vígjátéksorozatát. A tudományos kutatások szerint azért tudnak rákattanni az emberek az Így jártam anyátokkalra, a Jóbarátokra vagy bármelyik másik ilyen sorozatra, mert magányosak.

A TheTab szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a már ismert tévéműsorok nézése közben védve érezzük magunkat az elutasítás érzésétől vagy az önbecsülésünk csökkenésétől.

Reality – Sajnos nagy az esélye, hogy unalmas az élete

Kellemetlen, de a kutatások szerint, ha valaki minden szabad percét valóságshow-k nézésével tölti, akkor nagy eséllyel a szereplők életét akarja átélni ahelyett, hogy a sajátját élné meg. Lényegében az ilyen emberek az összes alapvető emberi kapcsolatukra való igényüket a tévénézéssel elégítik ki.

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint Minél több valóságshow-t szeretett egy személy, annál inkább státuszorientált volt, sőt akik élvezik az ilyen műsorokat, azok nagyobb értéket tulajdonítottak a bosszúállásnak, mint azok, akik nem néztek ilyen műsorokat.

(TheTab)

(Borítókép: Távkapcsoló a televízió előtt. Fotó: GettyImages)