Kevesen tudják, de ha új jogosítványt állítanak ki, akkor az előzőt kötelező leadni.

Nem mondunk újat azzal, hogy a jogosítványt – a legtöbb okmányhoz hasonlóan – időről időre meg kell újítani. Az viszont valószínűleg sokaknak új információ, hogy a lejárt okmányt nem dobhatjuk ki csak úgy a kukába. Hiába postázzák az érvényes jogosítványt, a régit kötelező leadnunk. Ennek elmulasztása ugyanis akár komoly következményekkel is járhat!

A személyazonosság igazolására is alkalmas vezetői engedély az egyik legfontosabb okmány. Ha lejárt az érvényessége, és meg szeretné hosszabbítani, akkor már be sem kell mennie az okmányirodába, ugyanis online is elindítható a folyamat. Ha a szükséges orvosi engedélyt és egyéb dokumentumokat felöltötte, akkor az új okmányt akár pár napon belül kézhez is kaphatja. Ezzel azonban nem teljesítette még kötelességeit: a régit ugyanis le kell adnia, ha nem akar csillagászati büntetést fizetni. 

Hivatalosan akár 500 ezer forintra is rúghat a büntetés, ha valaki nem adja le az új átvételét követően a régi jogosítványt.

Erre egyébként az új igazolványhoz mellékelt levélben is figyelmeztetik a vezetőket, azonban sokan átsiklanak felette.

„Nyilvánvalóan a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, a fennmaradásuk és az, hogy potenciálisan közforgalomban vannak, innentől csupán egy adatkezelési rizikót jelent. Tehát feltehetően a jogalkotó azért írja elő azt, hogy amikor csak lehet ezeket célszerű leadni” – magyarázta Sill Abigél ügyvéd az ATV híradójában.

(Borítókép: Egy férfi jogosítványát mutatja be. Illusztráció: RealPeopleGroup/Getty)