Indiában felfedeztek két új törpegekkó fajt, amelyek közül az egyik nagyon különleges nevet kapott. De vajon miért pont így nevezték el?

Kevesen vannak, akik ne ismernék Vincent van Gogh Csillagos éj című festményét. A kék és sárga színben bővelkedő alkotás popkulturális viszonyítási pont. Nem csoda, hogy felkerül bögrékre, pólókra és sok más tárgyra is. Van azonban egy élőlény is, amely kiérdemelte, hogy van Gogh mesterművéhez hasonlítsák. 

A Thackeray Wildlife Foundation tudósai 2022-ben figyelték meg először annak a gekkófajnak az egyedeit, amelyről most a ZooKeys tudományos folyóiratban publikáltak. Az Akshay Khandekar vezette csapat a dél-indiai Tamilnádu államban bukkant a Cnemaspis nemzetségbe tartozó hüllőre.

Az állat igen jellegzetes színezetű,

így a szakembereket egyértelműen emlékeztette Vincent van Gogh holland festőművész Csillagos éj című alkotására.

A kutatóknak ezután nem kellett sokan gondolkodniuk az újonnan felfedezett törpegekkó faj nevén: Cnemaspis vangoghi lett a befutó. Érdekesség, hogy csak a hím egyedek pompáznak ezekben színekben – a fajnál dimorfizmus, azaz nemi kétalakúság figyelhető meg.

A másik újonnan felfedezett gekkófaj egyébként a Cnemaspis sathuragiriensis, amely a tamilnádui Sathuragiri hegyről kapta a nevét, és egyébként az is hasonló mintázatú.

(instylemen)

(Borítókép: Gekkó. Illusztráció: Martin Harvey/Getty)