A carVertical tanulmánya szerint Magyarországon a BMW-ket éri a legtöbb sérülés, ami a sofőrök kockázatvállaló vezetési stílusát tükrözi, szemben a Fiatokkal.

5 BMW autóból 4 szenvedett már balesetet

Megdöbbentő eredmények kerültek napvilágra a magyar utakon száguldozó autók vizsgálatakor: ha Ön BMW-t vezet, akkor magasabb a valószínűsége annak, hogy a kocsija nem ússza meg karcolások és horpadások nélkül. A carVertical autóipari adatszolgáltató legújabb elemzése kimutatta, hogy a BMW tulajdonosok gyakrabban találkoznak a szerelőműhelyek ajtajával, mint más márkák gazdái.

A BMW, amely sokak szemében a minőség és a teljesítmény szinonimája, úgy tűnik, hogy a sérülések tekintetében nem áll olyan stabilan a lábán, mint gondolnánk – legalábbis itt, Magyarországon. Az elemzés szerint a német gyártmányú járművek vezetik a „leggyakrabban megsérült autók” szomorú listáját. 

De mi állhat a magas kárfrekvencia hátterében, és mit árul el ez a BMW vezetőiről?

„A BMW vezetőiről régóta kering a sztereotípia, hogy hajlamosak a sebességkorlátok feszegetésére és a kockázatos manőverekre. Ez a híresztelés most számadatokkal is alátámasztást nyert: a carVertical adatai szerint a vizsgált BMW-k többségét már érte valamilyen sérülés” – magyarázza a helyzetet Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője.

Ezzel a márkával Magyarországon átlagosan 2,2 káresemény történik, ami a lista élén helyezi őket.

De a BMW-k nem egyedülállóak ebben: a Volvók, Skodák, Hondák és Audit is gyakran érik hasonló balesetek, ami arra utal, hogy a luxusautók gyakrabban kerülnek bajba.

Ezzel szemben a Fiatok például sokkal ritkábban szenvednek kárt, ami azt sugallja, hogy bizonyos márkákat kevésbé érnek ilyen események.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a prémium kategóriás autók, mint a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi, rekordmagas kárösszegeket produkálnak Magyarországon. Egy apróbb ütközés is súlyos pénzügyi következményekkel járhat, ami azt jelenti, hogy a magasabb kategóriájú autók tulajdonosainak különösen óvatosnak kell lenniük.

A kárösszegek világszerte is magasak, különösen a Dodge, Porsche és Tesla esetében, amelyek a legmagasabb átlagos kárértékkel rendelkeznek. Ez azt jelzi, hogy bizonyos márkák esetében még a kisebb javítások is jelentős költségekkel járhatnak.

Ezek az információk fontosak lehetnek azok számára, akik épp autóvásárlás előtt állnak. 

„Mindig érdemes alaposan utánajárni, hogy a kiszemelt jármű milyen előélettel rendelkezik. Egy alapos előzetes ellenőrzés megóvhatja Önt a későbbi kellemetlen meglepetésektől és jelentős javítási költségektől” – tanácsolja Buzelis. Tehát, ha BMW-t vezet vagy vásárolni készül, érdemes figyelembe vennie ezeket a tényezőket.

(Borítókép: