Először dokumentálták tudósok a kétéltűek, pontosabban a békák által védekezésre használt ultrahangot az Amazonasnál. Mint kiderült, az emberek számára érzékelhetetlen hang egyes állatok számára fülsüketítő frekvencián szól.

Békák tanulmányozására érkezett egy kutatókból álló csoport az amazonasi dzsungelbe nemrég. Egy alkalommal különös tevékenységre lettek figyelmesek a tudósok az apró levelibékák esetében: a kétéltű állatok a fejüket hátravetve, ívelt háttal tágra nyitották a szájukat. Úgy tűnt, mintha a békák sikoltoznának, ám a kutatók nem hallottak semmit. Végül fogtak egy magas frekvenciájú hangfelvevőt és elindították a rögzítést.

Mint kiderült, a világon először sikerült dokumentálniuk a békák sikolyát, pontosabban egy védekező, magas frekvenciájú ultrahangot.

Ezt a hangot a kétéltűek akkor adják ki, ha egy ragadozó miatt veszélyben érzik magukat. A tudósoknak összesen két alkalommal sikerült rögzíteniük a hangot, amely véleményük szerint szolgálhat a ragadozó elijesztésére, de arra is, hogy odavonzzon egy másik állatot, hogy az megtámadja a veszélyt jelentő ragadozót.

Amikor a kutatók egy speciális szoftverrel elemezték a hangot, megállapították, hogy annak frekvenciatartománya 7 és 44 kHz között volt. Az emberek mint ismert, nem hallják a 20 kHz-nél magasabb frekvenciákat, amelyeket ultrahangnak minősítenek.

(SkyNews)

(Borítókép: Béka. Illusztráció: Getty Images)