Elsózta a levest, pörköltet vagy főzeléket? Nem feltétlenül kell káromkodások közepette a kukába hajítani az elkészült ételt! Íme néhány tipp, hogyan lehet javítani az elsózott ételeken!

A fűszerezés nemcsak a só tekintetében okoz nehézséget, hiszen a különböző ízeket összehangolni kicsit sem könnyű feladat. Ráadásul vannak fűszerek, amelyekkel érdemes óvatosnak lenni.

Az elsózás persze az egyik leggyakoribb konyhai „balesetek” egyike. Előfordulhat, hogy megcsúszik a kezünk miközben sózzuk az ételt, leesik a sótartó teteje, vagy csak simán becsap minket az ízlelőbimbónk, és csak a végén érezzük, hogy túl sós lett az étel. Íme néhány tipp, ha utóbbi forgatókönyv következne be!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna igazi konyhai csodafegyver is lehet, ha megfelelően használjuk. Amennyiben túl sósra sikerült az étel, használjunk egy késhegynyit belőle, és voilà: semlegesíti a sót. Érdemes tényleg csak egy keveset használni, ugyanis kellemetlen mellékízt is adhat a főztünknek, ha túlzásba visszük.

Tojásfehérje

Keverjük az elsózott levesbe nyers tojásfehérjehabot, és ha „megkocsonyásodott”, akkor emeljük ki. Ekkora jön a varázslat: a tojásfehérje magába szívja a felesleges sót.

Hígítás

Az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb megoldás, ami bárkinek az eszébe jut. Főleg levesek esetében segít, ha folyadékot adunk a már elkészült, túlságosan sósra sikerült léhez. Tehetjük vízzel vagy tejjel, a leves ízvilágától függően. A gond csak annyi lehet, hogyha túlzásba esünk, akkor nagyon híg lesz a levesünk.

Krumpli

Nagymamáink titka, amelynek van valóságalapja. Krumpli szinte minden háztartásban akad, és híresen jól magába szívja a sót. Ha krumplit reszelünk vagy teszünk a túl sós ételbe, akár megmenthetjük vele.

Almaecet+cukor

Keverjünk össze egy kávéskanál almaecetet és egy kávéskanál cukrot, és keverjük kis adagonként az ételbe, amíg a felesleges sót semlegesíti.

(Borítókép: Túl sós ételt kóstoló férfi. Illusztráció: Motortion/Getty)