Fedezze fel a filmtörténelem hat legikonikusabb maszkját és ismerje meg a mögöttük rejlő izgalmas kulisszatitkokat. Íme!

Amióta létezik film, azóta létezik igény arra, hogy a színészek átváltozzanak és teljesen másnak nézzenek ki. Ezért a sminkesek és maszkmesterek munkája kulcsfontosságú. A maszkok számos funkciót tölthetnek be: jelezhetnek csoporttagságot, megnehezíthetik a felismerést, vagy akár teljesen el is rejthetik a viselőjük arcvonásait. A maszkok használata nagyban függ az aktuális alkotástól és attól, hogy a rendező hogyan képzeli el az adott karaktert. Vegyük például Batman vagy Pókember karakterét: annyi feldolgozásuk készült már különböző stílusokban, hogy a számukat nehéz lenne megmondani. Ennek ellenére mégis könnyű őket megkülönböztetni, köszönhetően a jellegzetes maszkjuknak és jelmezüknek. A következőkben hat olyan maszkot mutatunk, amelyre nagy valószínűséggel mindenki emlékszik.

Mission: Impossible

A Mission: Impossible filmsorozat, amely eredetileg a hatvanas években indult televíziós sorozatként, az 1996-os mozifilm megjelenésével vált igazán népszerűvé. Azóta a franchise nem veszített lendületéből; legutóbbi része tavaly jelent meg, és a soron következő, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two című film 2025-re várható. A filmek egyik védjegyévé váltak a különböző maszkok és álcák, amelyek kritikus szerepet játszanak a karakterek és a történetek kibontakozásában.

Emlékezetes példák a sorozatból:

  • Az első Mission: Impossible film (1996) egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor Ethan Hunt (Tom Cruise) és csapata az elegáns étteremben leleplezi a maszk mögött rejlő főgonoszt, Jim Phelps-t (Jon Voight).
  • A Mission: Impossible - Fantom protokoll (2011) című részben Benji Dunn (Simon Pegg) használ egy fejlett holografikus maszkot, hogy megkönnyítse Ethan Hunt számára, hogy beszivárogjon a Kremlbe.
  • A Mission: Impossible - Utóhatásban (2018) a maszkok és álcák használata kulcsfontosságú a párizsi találkozón, ahol a CIA ügynök, August Walker (Henry Cavill) lelepleződik.

A maszkhasználat a franchise minden egyes filmjében kulcsfontosságú eleme a cselekménynek és a karakterek álcázásának. A maszkok leleplezése, a protézisek drámai eltávolítása a mozi egyik leglenyűgözőbb vizuális effektjét nyújtja, tele meglepetéssel és találékonysággal.

A Maszk

A Maszk című film, amely 1994-ben került a mozikba, Jim Carrey-t hozta el nekünk Stanley Ipkiss személyében egy félénk, önbizalomhiányos banki alkalmazottként, akinek az élete váratlan fordulatot vesz, amikor rátalál egy ősi maszkra. Ez a maszk nem más, mint a csínytevés istenének, Lokinak a maszkja, amely hatalmas erőt és egy új személyiséget kölcsönöz viselőjének.

Amikor Stanley felhelyezi a maszkot, átváltozik egy szókimondó, energikus és megállíthatatlan karakterré, aki képes bármit megtenni, amit csak akar. A maszk lehetővé teszi számára, hogy kibontakoztassa elnyomott vágyait és személyiségét, ami végül meglepő és gyakran humoros helyzetekhez vezet. A maszk hatása alatt Stanley különleges képességekre tesz szert, amelyek nemcsak önmagában, hanem környezetében is káoszt és nevetést keltenek.

Ez a film különösen emlékezetes a vizuális effektusok és a karakter átváltozásának lenyűgöző bemutatása miatt. A maszk nemcsak Stanley külső megjelenését változtatja meg, hanem a belső énjét is felszabadítja, lehetővé téve a számára, hogy megszabaduljon a gátlásaitól és bátorságot gyűjtsön.

A Maszk című film jelentős hatással volt a popkultúrára és Jim Carrey karrierjére is, az előadásmódja ugyanis remekül illet a karakterhez.

Pókember

Pókember karaktere az évek során számos adaptációban megjelent, mindegyikben kissé eltérő stílusban, Tobey Maguire-től Andrew Garfieldon és Tom Hollandon át az animációs filmekig. A klasszikus piros-kék öltözet mindig is elengedhetetlen része volt a szuperhős megjelenésének. A legutóbbi filmekben a háromszoros Oscar-jelölt Anna B. Sheppard jelmeztervező és segítője, Graham Churchyard új elemekkel gazdagította Pókember ruháját.

A legendás alapjelmez mellett Peter Parker több különleges öltözetet is visel a filmekben. Az egyik ilyen a Tony Starktól kapott Vaspók-ruha, amelyet már korábbi Bosszúállók-filmekben is láthattunk, valamint egy Nick Fury-tól kapott lopakodó öltözet, amely a radarsugarak számára láthatatlanná teszi a viselőjét. Ezt a ruhát több más Marvel-képregényfigura ruházata ihlette, például a Fekete Özvegyé és Amerika Kapitányé.

A ruhák megtervezésében a rendező, Watts is részt vett, a jelmezek közötti kontrasztot pedig egy bumfordi szemvédőre hajazó megoldással oldották fel, amely a múlt század nyolcvanas éveinek flip-up nagyszemüvegeit idézi, ezzel is megtörve a ruha kémfilmes hatását.

Valamennyi jelmez eszméletlenül jól nézett ki, imádtam beléjük bújni.

Ha ki kéne emelnem közülük egyet, nagy bajban lennék, mert mindegyik egyformán a kedvencem volt” – fogalmazott a jelmezek kapcsán Tom Holland. Jake Gyllenhaal, aki Mysteriót alakítja, szintén élvezte a szuperhős-gúnyát, bár elmondása szerint a jelmezbe beépített méretes karizmok némileg megnehezítették a mozgását. „Amikor először felvettem a ruhát, megpróbáltam kaszáló mozdulatot tenni benne, de a karom pár centi után elakadt, és körülbelül úgy kapálóztam, mint egy T-Rex.”

A bárányok hallgatnak

A bárányok hallgatnak című film, amely 1991-ben jelent meg, dr. Hannibal Lecter, a zseniális, de őrült pszichopata kannibál sorozatgyilkos történetét meséli el. A film összbevétele elérte a 272 millió dollárt, és Jonathan Demme rendezésében vált híressé, aki Thomas Harris regényének elolvasása után mindenképpen meg akarta filmesíteni a történetet. A Lecter által viselt maszk, amely a harapást akadályozza, kulcsfontosságú a film vizuális és pszichológiai hatásában.

A filmnek több változata is létezik; az ismert 114 perces verzió mellett van egy 119 perces és egy vágatlan rendezői változat is, amely közel 25 perccel hosszabb. A legtöbb külsős jelenetet a Pennsylvania állambeli Pittsburghben vették fel.

Érdekesség, hogy dr. Hannibal Lecter szerepére számos neves színész, köztük Dustin Hoffman, Christopher Lloyd, Patrick Stewart, John Hurt, Jeremy Irons és Robert De Niro is esélyes volt.

A film kiadását eredetileg 1990 októberére tervezték, de az Orion Pictures stúdió szándékosan késleltette a megjelenést 1991-re, hogy ne ütközzön a szintén Oscar-díjra esélyes Farkasokkal táncoló film kiadásával. A film aztán nagy hatással volt a popkultúrára, például Chris Carter, az X-akták sorozat kitalálója elmondta, hogy Jodie Foster karaktere, Clarice Starling nagyban befolyásolta Dana Scully karakterének kialakítását a sorozatban.

Batman

Batman, az ikonikus szuperhős, akinek megannyi megjelenése volt már a képernyőn és a mozi vásznain, évtizedek óta lenyűgözi a közönséget. A Robert Pattinson-féle Batman újra felkeltette az érdeklődést a köpenyes igazságosztó változatos kosztümjei iránt. A denevérruha, amely még Bruce Wayne menő kütyüinél is fontosabb, nem csupán a bűnüldözés színterén számít, hanem az adott film stílusát is tükrözi.

Az eddig megjelent összes film új stílust és látásmódot hozott, ezzel együtt pedig a jelmezek is változtak. A ruhák sokszínűsége a '60-as évek vicces jelmezétől a '90-es évek buldózerkosztümjéig terjed. A speciális ruházatok megjelenése is érdekes, mint például a Joel Schumacher filmjeiben szereplő jégpáncélok, amelyekkel Bruce, Dick és Barbara Mr. Fagyot próbálta legyőzni. Ezek a kosztümök nemcsak a hidegnek álltak ellen, hanem a jó ízlésnek is. További figyelemre méltó változatok a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala disztópikus álomjelenetében látható ballonkabátos, védőszemüveges és símaszkos Batman, valamint a Frank Miller A sötét lovag visszatér című képregénye által inspirált összecsapás-jelenetben megjelenő felturbózott páncélzat.

Csillagok háborúja

A Csillagok háborúja világában kevés jelkép olyan azonosítható és hatásos, mint Darth Vader éjfekete páncélja és sisakja. Vader, akit minden idők egyik legjelentősebb filmes főgonoszaként tartanak számon, nemcsak karakterként, hanem vizuálisan is mély benyomást hagyott a nézőkben.

Az Amerikai Filmintézetnél és az IGN-nél is minden idők legjobb gonosztevői közé választották, részben köszönhetően a félelmetes megjelenésének.

A jelmez, amelyet Ralph McQuarrie illusztrátor vázlatai alapján John Mollo Oscar-díjas jelmeztervező alkotott meg, magában hordozza a modern filmtörténet egyik legemlékezetesebb dizájnját. A Vader számára létfenntartó eszközként is szolgáló öltözék több darabban készült a forgatásokhoz, a folytatásokhoz pedig további darabok is készültek az évek során.

Az érdekes részletek közé tartozik, hogy a páncél mellkasi részén a A Birodalom visszavág című filmben feliratok jelentek meg a héber ábécé betűivel.

Ezek a betűk egy nehezen olvasható mondatot alkottak, amely Anakin Skywalker sötét útját szimbolizálta. Az, hogy ezek a betűk hogyan kerültek a páncélra, máig rejtély, de sokan úgy vélik, hogy ez egy rejtett vicc lehetett a kosztümtervezők részéről, hasonlóan ahhoz, ahogy az C3PO és R2D2 feliratok megjelentek egy egyiptomi hieroglifán az Indiana Jones-filmek egyikében.

Darth Vader páncéljának dizájnjának kialakításakor a készítők második világháborús német katonai egyenruhákból, motoros bőrruhákból és a japán kabuto sisakokból merítettek ihletet, mindezt úgy ötvözve, hogy a szamuráj páncélok félelmetes megjelenését idézze.

(Borítókép: A Csillagok háborúja egy filmjelenete. Fotó: GettyImages)