Ha belevágunk a lakásfelújításba, akkor az egyik legfontosabb kérdés mindig az, hogy a végén mennyibe fognak kerülni a munkálatok. Ezúttal ennek jártunk utána!

Az elmúlt években jelentős mértékben emelkedtek az ingatlanok felújítási költségei, amiben az építőiparban jellemző munkaerőhiány, illetve az alapanyagárak emelkedése is közrejátszott. Az ingatlanpiacon többek között ezek hatására az a jellemző tendencia alakult ki, hogy a vevők elsősorban a felújított ingatlanok vásárlását preferálják, még ha ennek az árát bele is kalkulálta az eladó az adott ingatlan értékesítési árába.

2024-ben mennyi egy lakás felújítása? 

Érdemes különbséget tenni a különböző társasházak között. Míg egy panellakást négyzetméterenként mintegy 100 ezer forintból, addig egy téglaépítésű lakást négyzetméterenként körülbelül 150 ezer forintból lehet felújítani a 2024-es árakon számolva.

Ez alapján egy 70 négyzetméteres panellakás felújítása 7 millió forint tájékán mozog, míg egy téglaépítésűé több mint 10 millió forintot is kóstálhat.

Ebben a számításban nem szerepel semmilyen „extra”, így például a különböző eszközök, berendezési tárgyak külön számolandók. Valójában egy felújítás sokkal drágább is lehet, ha extra anyagokat és különleges műszaki megoldásokat alkalmazunk. Nem beszélve arról, hogy területenként is eltérő árakat alkalmaznak a szakemberek és kivitelezők. 

(Borítókép: Felújítást végző férfi. Illusztráció: Thomas Barwick/Getty)