Szakértők számolták ki, hogy a jelen gazdasági helyzetben mekkora összeg elengedhetetlen ahhoz, hogy egy magyar ember fenn tudja tartani magát. Ezen kívül azt is megállapították, hogy nagyjából mennyi pénzből lehet a legszükségesebbeken túl más dolgokat is megvásárolni, valamint azt az összeget is meghatározták, ami a magyarok számára a gondtalan életet jelenti.

Idén januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 ezer 100, a nettó átlagkereset 402 ezer 400 forint volt Magyarországon. Ebből a szempontból nézve üdvözlendő, hogy az Egyensúly Intézet egyéni válaszadásra épülő kutatása szerint nagyjából 340 ezer forint jövedelemre van szükség ahhoz, hogy ne csak a legszükségesebb dolgokra jusson és akár félretenni is lehessen. Nem lehet eltekinteni ugyanakkor attól a ténytől, hogy sokan a mai napig ez alatt az összeg alatt keresnek, sőt olyanok is szép számmal akadnak, akiknek a nettó fizetése a 250 ezer forintos lélektani határt sem éri el, holott ekkora bevétel kell a számítások szerint ahhoz, hogy ha szűkösen is, de meg tudjon élni egy Magyarországon élő személy, vagyis hogy ki tudja fizetni a lakhatását, a számláit és az élelmiszert.

A lakossági méréseken alapuló viszgálatok során azt is megállapították, hogy a gondtalan életet 600 ezer forintos nettó fizetés jelenti a magyaroknak.

Ehhez az is hozzájárul, hogy az elmúlt években rendkívül gyors ütemben nőtt az infláció, ami alapjaiban rendezte át a hazai jövedelmi viszonyokat. Több mint 30 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, és bár valamelyest idomultak az áremelkedésekhez a fizetések, az infláció mértékével közel sem nőttek: 2023 januárjában 351 ezer 100 forint volt a nettó átlagkereset, ehhez viszonyítva az idén januári 402 ezer 400 forintot forint, ami valamivel kevesebb mint 115 százaléka az egy évvel korábbi átlagkeresetnek. Ezek után nem csoda, hogy az emberek úgy érzik, kevesebb pénz marad a zsebükben a hónap végére, hiszen valóban így van.

via GIPHY

Jó hír ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban lassulni kezdett az infláció, ami bérnövekedéssel találkozott, így a bérek vásárlóereje lassan visszatérhet a válság előtti szintre.

(Borítókép: Forint bankjegyek egy kézben. Illusztráció: Getty Images)