Új kutatások szerint a Plútó jellegzetes szív alakú medencéjét, a Sputnik Planitiát egy hatalmas égitest becsapódása formálta. A több mint másfél millió négyzetkilométeres terület a törpebolygó egyik legérdekesebb geológiai jelensége.

Sokáig csak találgattak a tudósok, hogy miért van egy hatalmas szív alakú medence a Plútó felszínén. Most azonban úgy tűnik, megvan a válasz: egy óriás égitest csapódott be a törpebolygóba. 

A Berni Egyetem, az NCCR PlanetS és az Arizonai Egyetem kutatói által készített számítógépes szimulációk szerint egy körülbelül 730 kilométer átmérőjű objektum ütközött korábban a Plútóval, ami hozzájárult a Sputnik Planitia, vagyis a Plútó „szívének” kialakulásához.

Harry Ballantyne, a Berni Egyetem kutatója elmondta, hogy az ütközés során keletkezett tömegtöbblet segíthet megmagyarázni, hogy miért maradt a Sputnik Planitia a bolygó egyenlítőjének közelében ahelyett, hogy elvándorolt volna. A kutatók azt is elárulták, hogy a régióban található nitrogénjég folyamatos mozgásban van, ami a terület felszínét simává teszi, így az szinte krátermentes.

Martin Jutzi, a kutatás társszerzője hozzátette, hogy bár korábban úgy gondolták, hogy a Sputnik Planitia stabil helyzetét csak egy alatta húzódó óceán magyarázhatja, az új modellek szerint a becsapódás által keletkezett, imént említett tömegtöbblet is képes fenntartani a terület stabilitását. Így nincs szükség nagyobb vízkészletre ahhoz, hogy a Sputnik Planitia a bolygó egyenlítőjének közelében maradjon.

Ez a felfedezés nemcsak Plútó, hanem a teljes Naprendszerrel kapcsolatban is új megvilágításba helyezi a bolygók és törpebolygók kialakulásának és fejlődésének megértését. A kutatás eredményei, amelyeket a Nature Astronomy folyóiratban ismertettek, új perspektívákat nyitnak a bolygókutatásban.

(Borítókép: Plútó égitest. Fotó: Getty Images)