A DiscoverCars.com új tanulmányában a legfenntarthatóbb városokat rangsorolta. A listán Budapest is helyet kapott.

A DiscoverCars.com friss felmérésben figyelembe vette az egyes városokban található vegán éttermek és zöld területek számát, a legközelebbi repülőtereket és az elektromos járművek számára kiépített töltőponttal rendelkező szállodák arányát is.

Szoros küzdelemben végül Skócia fővárosa, Edinburgh végzett az élen, ezzel méltán érdemelte ki az „Európa legfenntarthatóbb városa” címet. Edinburgh esetében kiemelik: alacsony szennyezettségi szinttel és kiterjedt vegán kínálattal rendelkezik. A második helyen Zürich végzett, amely a közelmúltban szerezte meg az „Európa legélhetőbb városa” járó címet. A svájci fővárosban a szállodák több mint 5 százaléka rendelkezik elektromos töltőponttal. A harmadik a világhírű francia főváros, Párizs lett, köszönhetően többek között a több mint háromszáz parkjának, amellyel a zöldterületek tekintetében nincs párja a listán.

A rangsorban hazánk fővárosa, Budapest is megtalálható, méghozzá a 13. pozícióban. Az utóbbi években a városvezetés céljai között az egyik elsőszámú volt, hogy minél fenntarthatóbb megoldások jellemezzék a fővárost. Íme a teljes lista Európa legfenntarthatóbb városairól:

 1. Edinburgh, Skócia
 2. Zürich, Svájc
 3. Párizs, Franciaország
 4. Barcelona, Spanyolország
 5. Rotterdam, Hollandia
 6. Hamburg, Németország
 7. Gent, Belgium
 8. Koppenhága, Dánia
 9. Torino, Olaszország
 10. Limerick, Írország
 11. Salzburg, Ausztria
 12. Vaduz, Liechtenstein
 13. Budapest, Magyarország
 14. Luxembourg város, Luxemburg
 15. Göteborg, Svédország
 16. Helsinki, Finnország
 17. Pamu, Észtország
 18. Monte Carlo, Monaco
 19. Porto, Portugália
 20. Oslo, Norvégia

(Roadster)

(Borítókép: A Széchenyi lánchíd látképe Budapesten. Fotó: Eye Ubiquitous/Getty)