A DiscoverCars.com új tanulmányában a legfenntarthatóbb városokat rangsorolta. A listán Budapest is helyet kapott.

A DiscoverCars.com friss felmérésben figyelembe vette az egyes városokban található vegán éttermek és zöld területek számát, a legközelebbi repülőtereket és az elektromos járművek számára kiépített töltőponttal rendelkező szállodák arányát is.

Szoros küzdelemben végül Skócia fővárosa, Edinburgh végzett az élen, ezzel méltán érdemelte ki az „Európa legfenntarthatóbb városa” címet. Edinburgh esetében kiemelik: alacsony szennyezettségi szinttel és kiterjedt vegán kínálattal rendelkezik. A második helyen Zürich végzett, amely a közelmúltban szerezte meg az „Európa legélhetőbb városa” járó címet. A svájci fővárosban a szállodák több mint 5 százaléka rendelkezik elektromos töltőponttal. A harmadik a világhírű francia főváros, Párizs lett, köszönhetően többek között a több mint háromszáz parkjának, amellyel a zöldterületek tekintetében nincs párja a listán.

A rangsorban hazánk fővárosa, Budapest is megtalálható, méghozzá a 13. pozícióban. Az utóbbi években a városvezetés céljai között az egyik elsőszámú volt, hogy minél fenntarthatóbb megoldások jellemezzék a fővárost. Íme a teljes lista Európa legfenntarthatóbb városairól:

  1. Edinburgh, Skócia
  2. Zürich, Svájc
  3. Párizs, Franciaország
  4. Barcelona, Spanyolország
  5. Rotterdam, Hollandia
  6. Hamburg, Németország
  7. Gent, Belgium
  8. Koppenhága, Dánia
  9. Torino, Olaszország
  10. Limerick, Írország
  11. Salzburg, Ausztria
  12. Vaduz, Liechtenstein
  13. Budapest, Magyarország
  14. Luxembourg város, Luxemburg
  15. Göteborg, Svédország
  16. Helsinki, Finnország
  17. Pamu, Észtország
  18. Monte Carlo, Monaco
  19. Porto, Portugália
  20. Oslo, Norvégia

(Roadster)

(Borítókép: A Széchenyi lánchíd látképe Budapesten. Fotó: Eye Ubiquitous/Getty)