Különböző szempontok alapján kikalkulálták nemrég tudósok, hogy legfeljebb hány évig élhet egy ember. A legöregebb élő személy rekordját jelenleg az amerikai Maria Branyas Morera tartja 117 évével. Vajon képesek lehetünk ezt valaha is túlszárnyalni?

Folytassunk teljesen egészséges életmódot, aludjunk kellő ideig éjszakánként és éljünk bármilyen jólétben, a genetika mindig is nagyban meg fogja határozni a várható élettartamunkat. Vitathatatlan azonban, hogy az évek előrehaladtával, az egészségügy fejlődésével jócskán kitolhatjuk az életben töltött éveink számát, a lehetőségeink azonban limitáltak. Kérdés ugyanakkor, hogy pontosan mennyire? Mi az az életkor, amit egy ember maximálisan elérhet? Erre a kérdésre keresték a választ tudósok és végül sikerült is számot mondaniuk.

A világon jelenleg élő legidősebb ember a Guinness Világrekordok könyve szerint a 117 esztendősMaria Branyas Morera, míg a valaha volt legidősebb személy az 1997-ben elhalálozott Jenna Calment volt, akit 122 évesen ért a vég. A szakemberek szerint az elmúlt évtizedek és évszázadok során rengetegszer tettek megállapítást arra vonatkozóan, hogy legfeljebb meddig élhet egy ember. Richard Faragher, a Brighton Egyetem biogerontológus professzora szerint 1921-ben például úgy tartották, hogy a kor sajátosságai alapján lehetetlen az emberi élet 105 év fölött.

„A legfeljebb várható emberi élettartam határainak becslését azóta kritika éri, hogy minden eddigi predikciót túlléptek már” – mutatott rá Faragher professzor. A tudósok mégis újfent kísérletet tettek arra, hogy megjósolják, meddig élhet legfeljebb egy ember. Ennek tekintetében a 120 év a széles körben elfogadott határ.

„Ha megnézzük, hogyan hanyatlanak a szerveink az életkor előrehaladtával és ennek a hanyatlásnak a mértékét összevetjük azzal az életkorral, amikor a szervek már egyáltalán nem működnek, akkor a legtöbb számítás eredménye szerint a szerveink legfeljebb 120 éves korunkig funkcionálhatnak” – magyarázta a szakember, akinek az állításaival nem minden tudós ért egyet.

Egyes szakemberek szerint 150 év jelenti a végső határt.

„Azt látjuk, hogy a halálozási arány az extrém kort megélt személyek körében némileg csökken. Ez azt jelenti, hogy még nem közelítünk az emberi élethossz maximális határáshoz” – hívta fel a figyelmet Ken Watcher, a Kaliforniai Egyetem demográfia és statisztika professzora.

(LADBible)

(Borítókép: Idős férfi botra támaszkodva. Illusztráció: Getty Images)