A repülőgépeken az üléstámlák és tálcák felhajtása az indulás és érkezés időszakában jelentősen hozzájárul az utasbiztonsághoz, ebből a cikkből meg tudhatjuk, hogy miért.

Amikor utazik valaki, aligha gondol arra, hogy az aprónak tűnő utasítások, mint például a tálcák felhajtása, milyen létfontosságú szerepet játszanak a repülőgépen. De mi áll ennek a hátterében? Miért ragaszkodik minden légitársaság ehhez az egyszerűnek tűnő kéréshez, különösen az induláskor és a landoláskor?

A statisztikák szerint a repülőgép-balesetek többsége éppen ezekben a kritikus fázisokban történik. A Matador Network szerint a tragikus kimenetelű esetek közel kétharmada a fel- vagy leszállás közben következik be. Ezért van szükség arra, hogy minden az utasbiztonságot elősegítő előírást maradéktalanul betartsunk.

A tálcák felhajtása és az ülések függőleges helyzetbe állítása nem csupán a rendről szól. Ez az intézkedés jelentős mértékben hozzájárul a sérülések kockázatának csökkentéséhez egy esetleges baleset során. Gondoljunk csak bele, egy ütközésnél vagy turbulenciánál egy előre dőlt ülés vagy leengedett tálca komoly sérüléseket okozhat.

De nem csak extrém helyzetekben van jelentősége ennek az elővigyázatosságnak. Ha valamilyen váratlan esemény, például tűz miatt gyorsan kell kiüríteni a gépet, a ledöntött tálcák és háttámlák jelentős akadályt jelenthetnek az utasok számára. 

Ezért tehát, legközelebb amikor utazunk, és a személyzet megkéri, hogy hajtsuk fel a tálcát, ne csak automatikusan, hanem megértéssel tegyük meg ezt a kis mozdulatot. 

(Borítókép: repülő üléstálca. Illusztráció: Getty Images)