Nem telik el úgy El Clásico, hogy a két klub szenvedélyes szurkolótábora ne esne egymásnak egy-egy kétes ítélet miatt. Ezúttal a Barcelona edzője és a szurkolók is egy emberként tüntetnek a mérkőzésen általuk vélt hibás döntések miatt. De vajon kinek van igaza?

A Real Madrid 3–2-re legyőzte a Barcelonát a La Liga vasárnapi rangadóján. A mérkőzés utáni értékelésében a vendégek vezetőedzője, Xavi egyértelműen kifejezte, hogy nem volt elégedett a játékvezetéssel. 

„Nagyon csalódott vagyok. Ha azt akarjuk mondani, hogy ez a világ legjobb bajnoksága, akkor fejlődnünk kell. Mindenki látta, hogy bent volt a labda” – utalt az idén különösen sokszor reklamáló szakvezető Lamine Yamal lövésére, amit Andrej Lunyin hárított, ám sokak szerint ekkor már bent volt a labda. Mivel a spanyol bajnokságban nincs gólvonal-technológia, a VAR pedig nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy hol hárított a kapus, így César Soto Grado játékvezető nem ítélt gólt.

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a gólvonal-technológia már az összes topbajnokságban régóta működik, miközben a Bajnokok Ligája meccseken is kötelező, így a LaLiga ebből a szempontból jócskán le van maradva. Ennek hiányában azonban a szabálykönyv egyértelműen fogalmaz: 

csak akkor adható meg a gól, ha minden kétséget kizáróan áthaladt a labda a gólvonalon. Ezt a meglévő kameraállásokból azonban csak sejteni lehetett, de 100 százalékosan megállapítani semmiképpen sem, így a játékvezető jó döntést hozott, amikor nem ítélt gólt. 

Az esetről a Barca csapatkapitánya, ter Stegen is feldúltan nyilatkozott: „Ez a futballvilág szégyene! Nincs gólvonal-technológia, de miért? Egy rakás pénz van az iparágban, de úgy tűnik, mégsem ez a legfontosabb, amire költenék. Ez szégyen” – mondta a rangadó után a kapus.

Xavi – és vele együtt sok Barcelona szurkoló – a meg nem adott gólon kívül a Real Madrid számára megadott tizenegyest is számon kérte Soto Gradón, mivel szerinte Lucas Vásquez szándékosan akasztotta be a lábát Cubarsiba. Erről szintén mindkét oldalnak megvan a véleménye, azonban valójában egy tipikusan olyan döntésről van szó, amely csak a játékvezető egyéni meglátásan múlik. 

A Real Madrid edzőlegendája, Carlo Ancelotti csak szűkszavúan reagált a rangadó után a kétes ítéletekre: 

A Barcelona által vitatott esetekben szerintem nem volt gól, és a tizenegyes pedig egyértelmű volt.

A spanyol bajnokságban egyébként azért nincs jelen a gólvonal-technológia, mert a liga elnöke, Javier Tebas túl drágának találta és elmondása szerint csak ritka esetekben van rá szükség. 

(Borítókép: Xavi. Fotó: Xavier Laine/Getty)