A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt leggyakoribb parkolási hibát.

A Cegléd Járás Biztonság nevű Facebook-oldalon jelent meg az a rendőrség által készített videó, amelyben az egyik járőr összefoglalta a leggyakoribb parkolási szabálytalanságokat. 

Két parkolóhely elfoglalása

Bár ezt büntetni nem szokták, azonban kifejezetten nagy illetlenség, ha több parkolóhelyet is elfoglalunk az autónkkal. Ritka esetek, amikor valaki autója valóban akkora, hogy átlóg a mellette lévő helyre is, ugyanakkor annál gyakoribb, amikor nemtörődömségből két parkolóhelyet foglal el egy illető. 

A mozgáskorlátozott hely jogosulatlan használata

A mozgáskorlátozottak részére fenntartott helyek jogosulatlan használata ugyanakkor már nemcsak etikátlan, hanem jogsértő is, így szankcionálható. Az ilyen helyeket azért hozták létre, hogy az arra jogosultak minél közelebb legyenek az úticéljukhoz. 

Gyalogátkelőhely előtti megállás

A KRESZ kimondja, hogy tilos megállni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint előtte személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül. Ennek megszegése rendkívül balesetveszélyes, hiszen rontja a gyalogos észrevehetőségét, a rendőrség videójában mégis felhívta a figyelmet, hogy ezt is sokan elrontják a mindennapokban. Korábban a híres színész, Kern András többször is bekerült a hírekbe, miután a járdán parkolt a kedvenc péksége előtt.

Járdán parkolás

A KRESZ értelmében járdán csak abban az esetben szabályos parkolni, ha ezt jelzőtábla vagy útburkolati jel engedélyezi, meghatározott terjedelemben. 

Forgalommal szemben parkolás

Általánosságban elmondható, hogy az úttest jobb szélén, a menetiránynak megfelelően szabad parkolni, egy sorban, ha a közúti jelzések másképp nem határoznak, ám a magyarok ezt is számos esetben felülírták már. 

(Borítókép: Egy férfi parkolás közben. Illusztráció: frantic00/Getty)