Számtalan nagyvárosban és történelmi helyszínen kénytelenek korlátozásokat bevezetni, hogy enyhítsék a turisták okozta tömeget, káoszt és károkat.

A globális turizmus nemcsak visszatért a koronavírus előtti pályára, hanem ismét felfelé ível. Persze azok, akik ebben a szektorban érdekeltek bizonyára örömmel nézik mindezt, azonban rengeteg aggasztó folyamat zajlik a háttérben a különböző desztinációk túlzsúfoltsága miatt.

Mára megszokottá vált, hogy Velencében mostanra szinte soha nem pihennek a gondolások, Barcelonát egyes atlaszokban már nem várostérképpel, hanem egy nagy „megtelt” táblával jelölik, Dubrovnikot elözönlötték a forgatási helyszíneken fotózkodó Trónok harca-rajongók, a Plitvicei-tavakhoz pedig csak előre megvásárolt jeggyel léphetünk be. Ez csak néhány példa, azonban ezek mondhatni csak kellemetlenségek ahhoz képest, amit néhány történelmi helyszínen okoznak. 

A világ egyik leghíresebb látnivalója nagy veszélyben van

A athéni Akropolisz kétségkívül az egyik legnépszerűbb turistalátványosság a világon. A demokrácia bölcsőjeként is emlegetett fellegvárba a főszezonban naponta akár több tízezer látogató is belép. 

Ez a hatalmas látogatószám fenntarthatatlannak tűnik: kárt okoz az épület kőzetében, amely az eredeti primitív kultuszok, valamint a klasszicizmus előtti és utáni monumentális fázisok nyomait is őrzik. Ezek a károk visszafordíthatatlan pusztulással járnak, és félő, hogy az ókori nyugati kultúra bölcsője ebbe belátható időn belül belerokkanhat. A görög kormány erre reagálva nemrég bevezette, hogy nyitvatartási időn túl is látogatható legyen a látványosság, így csökkentve a tömeget.

Az ötfős csoportokban a szokásos nyitvatartási időn kívül is felfedezhetik a helyszínt a látogatók. Ennek a túrának azonban busás ára van: 5000 euró (1,9 millió forint). 

Rómában sem jobb a helyzet

Az egykori Római Birodalomból fennmaradt történelmi helyszínek mekkája az olasz főváros. Rómában egyebek mellett a Trevi-kút látogatását korlátozták és napjainkban már 250 euró (100 ezer forint) bírságot fizet, aki leül a Spanyol lépcsőre. A város fő látnivalója a római Colosseum, amelynek restaurálása gyakorlatilag 2013 óta folyamatos. Az egykor gladiátorviadaloknak helyt adó, monumentális épületen mindig van valamilyen tennivaló, hiszen folyamatosan erodálódik.

(Borítókép: Turisták a Trevi-kút körül Rómában. Fotó: Anadolu/Getty)