Április 26-án éjszaka különlegesen szép együttállás lesz megfigyelhető az éjszakai égbolton – számolt be az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményéről.

Pénteken 23:00 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió legfényesebb csillagával, az 1 magnitúdós vörös szuperóriással, az Antares csillaggal – írja közleményében a a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A különleges holdkelte megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges. Ilyen észlelőhelyen egy egyszerű kézitávcsővel is különleges látványt nyújt majd a szivárvány minden színében csillogó horizontközeli Antares és a vöröses színű, légköri fénytörés által összelapított holdkorong közelsége.

A tájékoztatás szerint Budapesten az Antares csillag 23:00 órakor kel délkeleten, a közel telihold pedig bő 5 perc múlva követi majd, így éjfél környékén már szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz.

Az együttállás további érdekessége, hogy míg Magyarországról csak egy szoros közelítésnek látszik, addig a Föld keletibb vidékein a Hold el is takarja majd az Antares csillagot.

Az Antares csillag

Az Antarest vöröses színe miatt gyakran összetévesztik a Mars bolygóval – innen görög eredetű neve is: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars. Az Antares a látóhatár közelében mindenféle más színekben is pislákolhat, ez azonban a földi légkör fénytörő hatása miatt látszik csak ilyennek. Az égitest asztrofizikai szempontból is különleges: hatalmas méretű vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Nap 800-szorosa. 

(MTI)

(Borítókép: Az Antares csillag. Fotó: VW Pics/Getty)