A turistákat arra kérik, hogy takarékoskodjanak a vízzel.

Történelmi szárazság sújtja Katalóniát, ezzel együtt pedig Spanyolország egyik legkedveltebb turisztikai célpontját, Barcelonát is.

Katalónia eddig még soha nem látott aszálytól szenved. A mintegy hatmillió embert, köztük Spanyolország második legnagyobb városának, Barcelonának a lakosait kiszolgáló településen már a turisták figyelmét is felhívják arra, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel. 

A teljes vízstopot azután rendeltek el a spanyolországi Katalóniában, hogy a hatalmas szárazság miatt jelentősen leestek a víztározók szintjei. A következő hetekben odalátogató turisták számára egy közleményt is kiadtak, amelyben az áll, hogy „valószínűleg a térség egy medencéje sem fog üzemelni egy darabig”.

Ezt a felhívást mindenhol hatalmas, angol nyelvű plakátokkal is hirdetik.

A barcelonai repülőtér és a Sagrada Familia közelében felállított nagy táblákon ez áll:

Szárazság figyelmeztetés! Tartózkodása alatt takarékoskodjon a vízzel!

Mivel a térség főként a turizmusból tartja fent magát, ezért bíznak benne, hogy ez nem veti vissza az utazási kedvet, azonban a szállodatulajdonosok aggódnak, hogyha nem töltik fel a medencéket, akkor csökken a forgalmuk. 

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a központi kormány azt tervezi, hogy a tartósan fenálló szárazság miatt hajókat bérel, és a szomszédos Valenciából szállít vizet Barcelonába. A tervek szerint legkésőbb nyáron meg is kezdik a hajókkal való szállítást, hogy a régióban élők, valamint az odaérkező turisták a lehető legkevesebbet érzékeljenek a vízhiányból.

(Borítókép: Egy férfi vizet iszik a tengerparton. Illusztráció: Image Source/Getty)