A cukrászok az energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt emelnek, de így is lesz olyan íz, amit ki kell venniük a kínálatból, mert nem éri meg árulni.

Két-három év alatt már így is megduplázódott a csokoládé ára, a fagylaltokhoz pedig sok csokit használnak a cukrászok.

Többek között ezért is lett tavaly átlagosan 500 forint egy gombóc. Közben idén csúcsokon van a kakaóbab világpiaci ára, és ez még csak most gyűrűzik majd be hozzánk. A cukrászok egyelőre a korábban beszerzett alapanyagokat használják, valamikor a nyár második felétől érkezhet a drágább csokoládé. Ezt valahogyan be kell építeniük az árakba, vagy úgy, hogy a csokifagyit drágábban adják, vagy kisebb mértékben a többi árát is emelik” – magyarázta az ellentmondásos piaci helyzetet a Blikknek Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Bár szükség van az áremelésre a cukrászok nem mernek túl nagyot változtatni a gombócok árán, mert félnek, hogy elijesztik a vásárlókat. A szombathelyi Mészáros cukrászdában a tavalyi 520-ról 560-forintra módosítják idén a 6-7 dekás gombóc árát, nem lépik át a 600 forintos határt, ahogyan a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizóban is megálltak 580-an forintnál.

Inkább kisebb haszonkulccsal dolgozom.

Mindig úgy csináltam, hogy amikor indokolt lett volna az emelés, inkább magamnál spóroltam, a vendégnek pedig még jobb minőséget kell adnom ilyenkor” – nyilatkozta a lapnak Pálfi Attila, aki tavaly sajtos, tejfölös lángos fagyijával lett országszerte ismert.

Hasonló különlegességgel állt elő tavaly Damniczki Balázs székesfehérvári cukrász is, aki fogadásból készítette el tepertős túrós csusza fagyit, ami olyan siker lett, hogy idén is megmarad az állandó kínálatban, öt dekánként 550 forintért, tavaly még 500-ba került.

„Az ember karon fogja a kedvesét és fagylaltozás közben sétál, időt tölt a másikkal, miközben különleges élménnyel gazdagodnak mindketten. Ez egy program, magas minőségű termékkel és szolgáltatással.

És ha így vesszük, nem is drága, hiszen egy mozijegy is többe kerül mint 3000 forint, és egy négytagú család sem tud étteremben megvacsorázni 20 ezer forint alatt

– értékelte az árakat Damniczki Balázs.

(Blikk)

(Borítókép: Fagyit evő férfi. Fotó: GettyImages)