A Z-generáció jelentős hatással lehet a hagyományos munkarendre, amely nekik köszönhetően akár teljesen eltűnhet.

A Z-generációs munkavállalók és az ezredfordulósok egyre inkább szembeszegülnek a hagyományos 9-től 5-ig tartó munkarenddel, ami számos vitát vált ki a munkamoráljukról.

Egy amerikai kutatás szerint néhány munkáltató kerüli a Z-generáció tagjainak alkalmazását, 58%-uk szerint ezek a munkavállalók felkészületlenek a munkaerőpiacra.

John Frehse, munkaerő-szakértő, az Ankura tanácsadó cég vezetője a Fox News Digitalnak nyilatkozva elmondta, hogy a Z-generáció nem lusta, csak mások a prioritásaik, mint az előző generációknak.

Ez a generáció szélesebb körű döntések meghozatalára van szabadságuk, mint az idősebbeknek, akik pénzügyi kötelezettségeik miatt kevésbé rugalmasak

– mondta Frehse.

A kutatás rámutat, hogy a Z-generáció tagjai kevésbé hajlandóak túlórázni vagy olyan feladatokat vállalni, amelyek befolyásolhatják az életmódjukat, amit néhány idősebb munkáltató félreértésnek tekint. 2023 végén Friderikusz Sándor podcast műsorában hasonlóan vélekedett Steigervald Krisztián generáció-kutató is: 

Jessica Kriegel, író és kulturális szakértő szerint a Z-generáció gyakori munkahelyváltása nem új jelenség, de a közösségi média tovább növelte a generációs konfliktusokat.

A fiatalok kipróbálnak egy pályát, ha nem tetszik, váltanak. Az idősebbek már megtalálták a helyüket, és közelebb vannak a nyugdíjhoz

– tette hozzá Kriegel.

A HR Portal már 2013-ban írt arról, hogy a hagyományos munkarend eltűnőben van, és a koronavírus-járvány óta sok cég tartósan bevezette a távmunkát.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Országos Szövetségének elnöke szerint a Z és Y generációk egyértelműen igénylik a munkahelyi rugalmasságot.

A rugalmasság csak olyan munkahelyeken működik jól, ahol a feladatok nem napi szintűek, hanem egy bizonyos határidőre kell elkészülniük

– magyarázta Csaposs Noémi.

Ez a generációs változás kihívás elé állítja a munkaadókat, akiknek alkalmazkodniuk kell a fiatalabb munkaerő elvárásaihoz, hogy sikeresek maradhassanak a gyorsan változó munkaerőpiacon.

(Borítókép: Z generáció tagjai együtt vannak egy játszótéren. Illusztráció: Getty Images)