Az elsősorban Magyarországtól délebbre őshonos Hyalomma-kullancsok vándormadarak segítségével érkezhettek hazánkba.

Az úgynevezett Hyalomma-kullancsok képesek a 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz terjesztésére.

Az éghajlatváltozás miatt az egzotikus óriáskullancsnak, a Hyalomma marginatumnak már sikerült megtelepednie Magyarországon is. A kullancsfigyelő adatai szerint míg 2021-ben a 97 bejelentésből 2, addig 2022-ben a 95-ből 9 Hyalomma kullancsot találtak. Ezek terjesztik krími-kongói vérzéses láz vírusát.  A kérdéses kullancsokat mi is felismerhetjük, ugyanis különböznek a hazánkban ismert fajoktól.

A Hyalommák nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk.

Azért van jó hír is: a vándormadarak nem hordozzák a krími-kongói vérzéses láz vírusát, így viszonylag kicsi az esély arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzunk. A betegséget okozó vírusokat azonban nemrég Spanyolországban és Franciaországban is sikerült kimutatniuk a szakembereknek a kullancsokban, így nem kizárható, hogy Magyarországon is lesznek esetek.

Ezek a tünetek jelentkezhetnek a kongói vérzéses láz esetén

A krími-kongói láz tünetei közé tartozik a magas láz, izomfájdalom, szédülés, fényérzékenység, hasi fájdalom, hasmenés, hányás és súlyos esetben vérzés. A betegség halálozási aránya 5 és 30 százalék közötti, vagyis kifejezetten magas. 

(Borítókép: Hyalomma-kullancs. Fotó: Getty)