Kiadta a várható élettartamra vonatozó legutóbbi adatokat az európai országok tekintetében az Eurostat. Az eredmények szerint ez a szám 2019 és 2023 között 0,4 évvel nőtt a magyarok esetében, összességében ugyanakkor a szlovákok és a szlovénok is tovább élnek, mint mi.

Az Eurostat május 3-án jelentett meg egy kutatás alapú cikket arról, hogy az EU-ban élők várható élettartama átlagosan 81 és fél volt 2023-ban. A kutatásban a különböző európai országokat természetesen önmagukban is vizsgálták és minden nemzet kapcsán meghatározták a várható élettartamot.

A számítások során figyelembe vették többek között a GDP alakulását, az egészségügyi ellátás minőségét, az emberek általános életmódbeli jellemzőit, mint a sportolási és étkezési szokásaikat, ezen kívül az őket érő különböző stresszfaktorokat, valamint a területek klímáját.

Az eredmények szerint Európában Liechteinsteinben, az unióban pedig Spanyolországban élnek legtovább az emberek. Előbbiek várható élettartama 84,8, míg utóbbiaké 84 év. Magyarországon ez a mutató 76,9 év, mindössze három tizeddel több, mint Romániában. Ez utóbbin kívül minden szomszédos uniós ország megelőzött minket. Érdekesség, hogy a szlovének az osztrákokat is lehagyták: előbbiek 82, utóbbiak 81,6 évig élnek.

Ami ugyanakkor a javunkra írható, hogy 2019 és 2023 között 0,4 évvel nőtt hazánkban a várható élettartam, míg az olyan országokban, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Finnország, Görögország, Észtország és Izland, ez az érték csökkent.

A teljes felmérés ezen a linken tekinthető meg.

(Borítókép: Egy idős pár. Illusztráció: Getty Images)