Halálos esőzések kezdődtek a Brazília déli részén fekvő Rio Grande do Sul államban hétfőn. Csütörtökön részlegesen összeomlott egy vízerőmű, a megáradt Taquari-folyó pedig több várost elöntött. Az áradások miatt legkevesebb 39-en meghaltak, 68-an eltűntek, 24 ezren pedig az otthonaik elhagyására kényszerültek. Egyes térségekben a valaha volt legmagasabb vízszintet rögzítették. A természeti katasztrófa apropóján összeállításunkban sorra vettünk hatot a világtörténelem legpusztítóbb viharai közül.

1922-es Kínai tájfun

A valaha volt legpusztítóbb kínai tájfun 1922. augusztus 29-én csapott le az ázsiai országra. Ez volt a történelem harmadik leghalálosabb trópusi ciklonja, a becslések szerint 100 ezer ember halálát okozta. A vihar és az annak következtében kialakuló árvizek felfoghatatlan károkat okoztak Shantou tartományban. A tájfun több tornádót is előidézett, amelyek több ezer ember halálát okozták és óriási pusztítást végeztek.

1942-es bengáli ciklon

A bengáli ciklon 1942. október 16-án India bengáli régiójában végzett hatalmas pusztítást. Az imént taglalt kínai tájfun után ez volt a negyedik leghalálosabb trópusi ciklon a világon. A becslések szerint a viharhullám elárasztotta a part menti területeket, különösen Kalkutta városát és környékét. A ciklon 61 ezer ember életét követelte, valamint elvágta az ellátási útvonalakat és megzavarta a kommunikációs hálózatokat. Mindez a szövetségesek háborús erőfeszítéseire is kihatott a második világháborúban.

1970-es Bhola ciklon

1970. november 13-án sújtotta katasztrófa Kelet-Pakisztánt (ma Banglades) és Indiát. Ez volt a világon valaha feljegyzett leghalálosabb trópusi ciklon, amelynek halálos áldozatainak számát 500 ezerre becsülik. A vihar okozta áradások elöntötték az alacsonyan fekvő part menti területeket, különösen a Gangesz-delta szigeteit. A ciklon sújtotta régiókban széles körben alakult ki éhínség, betegségek, valamint társadalmi zavargások. Utóbbiak 1971-ben a bangladesi felszabadító háborúhoz vezettek.

2008-as Nargis ciklon

A Nargis 2008. május 2-án sújtotta Mianmart. Ez volt a történelem második leghalálosabb trópusi ciklonja, a becslések szerint 138 ezer 366 ember halálát okozta. A vihar az Irrawaddy folyó Burmában található, alacsonyan fekvő deltájánál pusztított. A pusztítás mértékét csak növelte, hogy segítség sem érkezett elég: az akkoriban Mianmart irányító katonai tanács nem fogadta el a külföldi segélyeket, és megakadályozta az érintett területek megközelítését.

2013-as Haiyan tájfun

A Haiyan tájfun  a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsia más részein pusztított  2013. november 8-án. Ez volt a legerősebb trópusi ciklon, amelyet a partra érkezésekor valaha is feljegyeztek: 315 km/órás szélsebességgel tombolt, egész városokat és falvakat sodort el. Csak a Fülöp-szigeteken több mint 6 ezer 300 ember halálát okozta. A vihar összességében több mint 16 millió embert érintett: 4 millió személyt kellett kitelepíteni a területről, valamint milliók maradtak élelem, víz és fedél nélkül.

2019-es Idai ciklon

Az Idai ciklon 2019. március 14-én csapott le Mozambikra, Zimbabwéra és Malawira. Ez volt a leghalálosabb trópusi ciklon az Indiai-óceán délnyugati medencéjében, a becslések szerint 1303 halálos áldozatot követelt. A ciklon heves esőzéseket okozott, amelyek áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek. A katasztrófa több mint 3 millió embert érintett. A vihar a régió infrastruktúráját, mezőgazdaságát és egészségügyi létesítményeit is megrongálta, humanitárius válságot okozva.

(Times of India)

(Borítókép:  Az Idai ciklon pusztítása. Fotó: Northfoto)