Koreai tudósok új eljárást fejlesztettek ki, mellyel 15 perc alatt állíthatók elő szintetikus gyémántok anélkül, hogy extrém hőmérsékletre vagy nyomásra lenne szükség.

Korszakalkotó áttörés történt a drágakőgyártás területén: a koreai Institute for Basic Science kutatói egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel mindössze negyed óra alatt szintetikus gyémántokat lehet előállítani, méghozzá jelentősen alacsonyabb költségek mellett, mint korábban. Ez a technológia jelentős változást hozhat a gyémántiparban, hiszen a korábban szükséges magas nyomású és hőmérsékletű körülmények helyett most csupán mérsékelt körülményekre van szükség.

A természetes gyémántok kialakulása a Föld felső köpenyében magas hőmérsékleten (900–1400 °C hőmérsékleten) és nyomáson történik, fémolvadékokban.

A szintetikus gyémántok előállítása 1955 óta magas hőmérsékleten és 50 ezer atmoszféra nyomáson (atm) 5-12 napon keresztül zajlik.

A mostani felfedezés ezt a folyamatot rövidíti le lehetővé téve, hogy gyorsabban és olcsóbban juthassunk drágakövekhez.

Ez a technológia nemcsak hogy forradalmasítja a gyémánt előállítást, de hatalmas hatással lehet a kereskedelemre, iparra és akár az elektronikai eszközök gyártására is, amelynek során a gyémántok különleges tulajdonságai kihasználhatók. A kutatócsoport további teszteket tervez, hogy megvizsgálja az új módszer alkalmazásának hatékonyságát és a kész gyémántok minőségét.

Ez a lenyűgöző tudományos áttörés ígéretes jövőt kínál a drágakőpiac számára, hiszen a gyémántok többek számára elérhetővé válhatnak.

(Borítókép: Gyémánttartó csipesz közelről. Illusztráció: Getty Images)