A biztonsági aggodalmak miatt az Európa-konferencialiga döntőjét Athénből Budapestre helyezhetik át, ahol a Puskás Aréna adhat otthont a május 29-i nagy eseménynek.

Az idei Európa-konferencialiga döntője komoly változás előtt állhat, ugyanis Nemzeti sport forrása szerint biztonsági óvintézkedések miatt Athén helyett Budapest adhat otthont a május 29-i eseménynek. Az Olympiakosz, amely története során először jutott be egy európai kupadöntőbe, az Aston Villa ellen lépne pályára, de a helyszínváltozás mindenkit érinteni fog.

A döntő eredetileg az AEK Athén stadionjában került volna megrendezésre, de a görög rendőrség nem tudja garantálni a biztonságot a létesítményben és annak környékén. Ezért felmerült, hogy a mérkőzést Budapestre, a Puskás Arénába helyezik át.

A görögországi politikai helyzet is szerepet játszhat a döntésben. A jelenlegi belpolitikai feszültségek és a közelgő Európai Uniós választások miatt a görög kormány óvatosan bánik a nagyobb rendezvényekkel, főleg olyanokkal, amelyek potenciálisan zavargásokhoz vezethetnének. A miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz, aki nem népszerű az Olympiakosz szurkolói körében, nem kívánja kockáztatni a rendezvény lebonyolítását.

A biztonsági kérdések mellett korábbi események is aggodalomra adnak okot. Tavaly egy horvát szurkoló halálra késelése egy AEK Athén–Dinamo Zagreb mérkőzés előtt, valamint az AEK és Olympiakosz közötti régóta fennálló rivalizálás is feszültté teheti a légkört.

Amennyiben az áthelyezés megtörténik, a Puskás Aréna rövid időn belül a harmadik nagy európai kupadöntőt rendezheti meg, ami jelentős presztízst jelentene Budapestnek és a magyar sportéletnek. Korábban már az Európa-ligát és az Európai Szuperkupát is itt bonyolították le, sikerrel.

A döntés még nem végleges, de a szurkolók és a csapatok egyaránt figyelemmel kísérik a fejleményeket, mivel a helyszínváltozás jelentős logisztikai kihívásokat is felvet.

(Borítókép: Puskás Aréna. Fotó: Getty Images)