Az idei Eurovíziós Dalfesztivál svédországi nagydöntőjében az izraeli Eden Golan fellépése körüli politikai feszültség és a palesztinpárti nézők kifütyülése váltotta ki a legnagyobb indulatokat.

Az Eurovíziós Dalfesztivál mindig is színes és izgalmas események sorozatát kínálta, de idén a svédországi Malmöben rendezett döntő különösen nagy figyelmet kapott a politikai feszültségek miatt. Az izraeli énekesnő, Eden Golan részvétele, és az őt ért kifütyülések a verseny egyik legmegosztóbb pillanatát szolgáltatták.

Eden Golan fellépése előtt már napokkal a verseny politikai viharok középpontjába került. Az izraeli-palesztin konfliktus árnyékában sokan felháborodtak amiatt, hogy Izraelt nem zárták ki a versenyből, noha a gázai konfliktusok miatt fokozódott a nemzetközi nyomás. Eden dalán is változtatásokat kellett eszközölni, hogy az megfeleljen a verseny előírásainak, de a döntő estéjén sem csitultak az indulatok.

A Mirror beszámolója szerint, már a csütörtöki főpróba során palesztinpárti nézők hangosan kifütyülték a fiatal énekesnőt, amikor a színpadra lépett. A döntőben ez a helyzet ismétlődött, miközben Eden a Hurricane című dalát adta elő. Egy helyszínen jelen lévő szemtanú szerint a közönség egy része tapsolt, de a pozitív reakciókat gyorsan felváltotta a hangos pfújolás és füttyszó, ami feszült hangulatot teremtett az arénában.

A tiltakozások nem csak az arénán belül, hanem kívül is éreztették hatásukat. Malmöben többezres tüntetéseket szerveztek, amelyeken az izraeli részvétel ellen tiltakoztak. A Telex szerint egyik tüntetésen az izraeli Ynet tudósítóját meg is támadták. Az arénában, a tiltások ellenére, több palesztin zászlót is lehetett látni, bár komolyabb erőszakos cselekményről nem számoltak be.

(Borítókép: Eden Golan. Fotó: Getty Images)