Magyarország úttörő lépésre készül: eladó nélküli, nonstop üzemelő üzletek nyílnak, amelyek éjjel-nappal várják a vásárlókat.

Magyarországon hamarosan új típusú boltok nyílnak, amelyek teljesen megváltoztatják a vásárlási szokásokat. Ezek az üzletek nemcsak, hogy eladók nélkül működnek, de a hét minden napján, éjjel-nappal nyitva tartanak, így bármikor lehetőség nyílik a bevásárlásra. 

A Laurel Kft. által adaptált modell már más országokban, például Csehországban is bizonyított, ahol különösen olyan helyeken váltak népszerűvé, ahol a hagyományos boltok fenntartása nem gazdaságos.

Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa elmondta: „Még a kereskedelem legnagyobb globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténerméretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a meglévő boltok a legforgalmasabb órákban az eddigiekhez hasonlóan működnek, míg a megszokott nyitvatartási időn kívül – éjszaka és szünnapokon – teljesen automata üzemmódban, távfelügyelet mellett fogadják a vevőket.

A vásárlók ekkor olyan technológiákat használva léphetnek be a boltba és fizethetnek, amelyek már számtalan helyen élesben megbízhatóan működnek.

A várakozások szerint ez a rendszer itthon is sikeres lesz, hiszen a vásárlók könnyen megszokják a használatát, és örülni fognak annak, hogy bármikor betérhetnek. A kereskedők számára pedig ez a modell jelentős megtakarítást jelent a működési költségeken, miközben növeli a bevételt azáltal, hogy az üzletek nonstop működhetnek. A terv szerint 2024-ben már megnyílnak az első ilyen üzletek Magyarországon, amelyek várhatóan forradalmasítják a helyi kiskereskedelmet.

(Borítókép: élelmiszerüzlet. Illusztráció: Getty Images)