Újabban nem mindennapi módszerrel szortírozzák az állásra jelentkezőket az őket interjúztató HR-szakemberek. Az emberek karakterét az úgynevezett só-bors teszt alapján bírálják el és hozzák meg a döntésüket.

Azok, akik legalább 5-10 éve a munkaerőpiacon vannak, mostanra megszokhatták az állásinterjúkon feltett keresztkérdéseket, egy új módszer azonban feltehetően őket is meglepné: a HR-esek rendhagyó eljárást ötlöttek ki arra, hogy teszteljék a jelentkezők karakterét. A módszerről elsőként egy Reddit-felhasználó posztolt, a bejegyzésben pedig azt állította, hogy a korábbi főnöke az egész interjú kimenetelét az úgynevezett só-bors teszt eredményességétől tette függővé.

„Egy cég, ahol korábban dolgoztam, számos embert interjúztat naponta, az interjúk közül egy pedig rendszeresen a jelentkezővel közös ebéd közben zajlott. A volt főnököm az ilyen alkalmakkor a döntését egyetlen dologra alapozta – arra, hogy az interjúalany megkóstolta-e az ételét, mielőtt só, bors, csípős szósz, vagy bármilyen más ízesítő után nyúlt volna.

Ha nem ízlelte meg önmagában az ételt, akkor nem ment át a teszten és nem kapta meg az állást”

– írta a felhasználó. Bár a mai napig nem biztos abban, hogy a volt főnöke miért fektetett ekkora hangsúlyt erre a tesztre, úgy hiszi, a munkáltató elsősorban arra lehetett kíváncsi, hogy valaki mennyire hajlamos kipróbálni valamit azelőtt, hogy ítélkezne fölötte.

Nem mindennapi eljárást alkalmaz a Xero nevű könyvelő szoftverfejlesző cég ausztrál vállalatának vezetője sem: Trent Innes szerint a módszerének köszönhetően egy pillanat alatt mindent megtud egy potenciális jelöltről, amit tudni akar.

„Minden alkalommal leviszem őket az egyik konyhába, ahonnan általában mindig valamilyen itallal a kezünkben térünk vissza a tárgyalóba. Amit mindig megfigyelek, az az, hogy az interjú végén a jelölt vissza szeretné-e vinni az üres csészéjét a konyhába. A készségeit bárki fejlesztheti, tudást és tapasztalatot is szerezhetünk, de minden a hozzáállásunkon múlik” – mutatott rá a szakember.

(LADBible)

(Borítókép: Állásinterjún lévő férfi. Illusztráció: Getty Images)