Elég mindössze öt percet a közelében tölteni és két napon belül biztos halált okoz: a Föld legveszélyesebb tárgya, az „Elefánttalpra” keresztelt objektum annyira radioaktív, hogy már fél perc után is gondokat okoz egy ember szervezetében.

Fél perc után szédülést és fáradtságot, két perc után vérzést, négy perc után hányást, hasmenést és lázat okoz, öt perc kitettség után pedig csak két napunk marad élni: a világ legveszélyesebb tárgya, az úgynevezett „Elefánttalp” a Föld legradioaktívabb objektuma, amely egy pripyati pincében található Ukrajnában, az 1986-os csernobili atomkatasztrófa központjában.

Az „Elefánttalp” lényegében egy hatalmas hulladéktömeg, amely a 4. számú meghibásodott reaktor magjából fekete lávaként szivárgott ki, és amely első ránézésre egy elefánttalp formáját öltötte fel.

A jelentések szerint a betonból, homokból és olvasztott nukleáris fűtőanyagból álló, megszilárdult massza tömege nagyjából két tonna, a szélessége egy méter. A '86-os mérések szerint az olvadt mag még forró része egy ember számára 300 másodperc, vagyis 5 perc alatt halálos mennyiségű sugárzást bocsátott ki, és még több tízezer évig ugyanilyen veszélyesen radioaktív marad.

(LADBible)

(Borítókép: A halál árnyékában. Illusztráció: Getty Images)