Különösen erős napvihar érte el a Földet múlt héten, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése szerint ezt tegnap egy masszív napkitörés követte. A lenyűgöző jelenséget egy timelapse felvételen örökítették meg.

Lenyűgöző timelapse felvétel készült a tegnapi napkitörésről, amely X8.7-es erősségével az elmúlt 11 év legnagyobb ilyen jellegű jelensége volt. Az osztályozásban az „X” a legintenzívebb kitöréseket jelöli, az azt követő szám pedig további információt ad a kitörés erősségéről.

Bár a tegnapi kitörés valóban erőteljes volt, az amerikai űrügynökség közlése szerint az abból származó káros sugárzás nem tud áthatolni a Föld légkörén és kárt okozni az emberekben, ugyanakkor ha elég intenzív a kitörés, akkor a sugarak megzavarhatják a légkörnek azt a rétegét, amelyben a kommunikációs jelek terjednek. Ebből kifolyólag hatással lehetnek a rádiótávközlésre, az elektromos hálózatra, a navigációs jelekre, illetve veszélyt jelentenek az űrhajókra és az űrhajósokra. Mindezek mellett a napkitörések hihetetlen fényjátékot – sarki fényt – is produkálhatnak az égen. Múlt héten például elárasztották a közösségi médiát a britek fotói, a napvihar során keletkező kitörések és koronakidobódások miatt ugyanis láthatóvá váltak a sarki fények a szigetország fölötti tiszta égbolton. 

Bár a tegnapi napkitörés a Földtől távolabb történt, valamint koronakidobódás sem volt észlelhető, így feltehetően már nem lesz látható az aurora borealis, a látványos kozmikus eseményt azonban lenyűgöző timelapse felvételeken, több spektrumon is megtekinthetjük a NASA Sun and Space oldalán. A videókat alább mi is közöljük.

(LADBible)

(Borítókép: Napkitörés. Illusztráció: Getty Images)