Alapvetően a legtöbb fogyasztó tudja, hogy a borokat száraz és hűvös helyen kell tárolni, ennél több részletre azonban már kevesen figyelnek, így könnyen elkövethetnek olyan hibákat – különösen az egyre gyakoribb meleg napoknak köszönhetően – mint, hogy a bort a hűtőszekrényben tárolják.
Természetesen nem jelent problémát, ha egy-egy palack bort tartunk a hűtőszekrényünkben, legalábbis akkor, ha rövid időn belül el is fogyasztjuk az italt, más különben komolyan sérülhet a tétel minősége.
A borokkal foglalkozó VinePair szerint, ha túl sokáig táruljuk hűtőszekrényben az italunkat, akkor az eszköz fényei hatással vannak a bor kémiai összetételére, másrészt a motor által keltett rezgés felkavarhatja az üledéket, amely pedig káros, ízre is kiható reakciókat indíthat el.
A lapot idéző Hamu és Gyémánt pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a parafadugóval lezárt italoknál sokkal könnyebben indulhatnak el káros folyamatok.
Ennek oka, hogy a hűtőszekrénybe általában állítva tesszük be a borokat, ezért a parafa nem éri el az üvegben lévő folyadékot, a dugó ezáltal gyorsan kiszáradhat, így nem zár majd légmentesen, az oxidációs folyamat pedig megkezdődik.
(Borítókép: Egy férfi egy pohár borral. Fotó: GettyImages)