A csalók ezúttal a Raiffeisen Bank nevében próbálkoznak egy újabb gátlástalan trükkel.

Az elmúlt hetekben elszaporodtak azok a beszámolók, amik szerint a csalók valamely bank – a legtöbb esetben a Raiffeisen Bank – csalásmegelőzési csoportjának telefonszámára hasonlító számról keresik fel a gyanútlan áldozataikat.

Az új módszerre egy érintett hozzátartozója hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Dívány beszámolója szerint. Az említett bejegyzésből kiderül, hogy a Facebook-felhasználó anyósát a csalók azzal keresték meg, hogy gyanús tranzakciót észleltek a bankszámláján, majd azt kérték tőle, hogy töltsön le egy alkalmazást, majd ezt követően a csalók rávették, hogy lépjen be a netbankjába és ott ellenőrizze a tranzakcióit.

Az applikáció távoli elérést biztosít, gyakorlatilag látták a képernyőjét.

Az volt a szerencse, hogy ujjlenyomattal jelentkezett be. Ezt követően app leszed, bank felhív, minden is letilt! Semmit nem tudtak, nem ők keresték” – olvasható az érintett beszámolójában.

A Dívány információi szerint a csalók egy, a Raiffeisen Bank csalásmegelőzési csoportjának elérhetőségére hajazó számról keresték az áldozatukat, amely a következő volt:

06 1 488 4980.

 Ezzel szemben a bank FWR Private Banking ügyfelei számára elérhető csoport elérhetősége a 06 1 484 4979, így még ha valaki utána is néz a számnak, könnyen azt gondolhatja, hogy szintén a pénzintézethez tartozik.

Azonban fontos kiemelni, nem csak a Raiffeisen Bank nevében támadnak a csalók. Egy olvasónk beszámolójából kiderül, hogy őt a csalók amiatt keresték meg, mert állítólag egy nem engedélyezett utalás történt OTP-s számlájáról, pedig az illető nem is az említett bank ügyfele.

A bankok nem győzik hangsúlyozni, hogy telefonon keresztül soha nem kérik ügyfeleiket banki adatok megadására, ahogy alkalmazások letöltését sem kérik tőlük. Így, ha valakit egy bank nevében ezzel hívnak fel, szinte biztosan csalók próbálkoznak nála.

(Dívány)

(Borítókép: Telefonáló férfi. Fotó: GettyImages)