Júliustól az autókban is bevezeti a feketedoboz használatát az Európai Unió. Az újítás értelmében enélkül már nem is lehet majd regisztrálni az új autókat.

Az új szabály szerint az autók már idén nyáron bővülnek az új kötelező berendezéssel – számolt be az Autoszektor

Jelenleg, ha közúti baleset történik, akkor a nyomozók csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy az esetleges fedélzeti kamerák felvételeire hagyatkozhatnak.

Ezt a tárházat szeretné most bővíteni az EU, méghozzá a repülőgépekről már jól ismert feketedobozzal. 

Ez alapján júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek tartalmaznia kell az eseményekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgáló EDR-rendszert, közismert nevén feketedobozt. Az EU 2022. január 26-tól kezdte bevezetni a rendeletet, ami idén július 7-től már minden új autóra vonatkozni fog. Azt azonban kiemelték, hogy az újítás a régi modellekre nem, csak az újakra vonatkozik.

Mint írták, a rendelkezés a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmas, M1-osztályú személyautókra és az N1-osztályú haszongépjárművekre vonatkozik majd, köztük a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokra és furgonokra. A rendszert a légzsákba fogják beépíteni, hogy minél nehezebb legyen hozzáférni. 

(Borítókép: Új autók egy sorban. Illusztráció: Apriori1/Getty)