A tartósan meleg idő beköszöntével el kell kezdenünk védekezni az évről évre egyre agresszívabb darazsak ellen, ugyanis komoly fájdalmat és testi tüneteket okozhat a csípésük, illetve harapásuk. A fokozott óvatosság azért is fontos, mert idén is akadhat dolgunk ázsiai óriás lódarazsakkal.

Az ázsiai óriás lódarázs bár nem őshonos hazánkban, néhány éve nálunk is megjelent, különös veszélyt jelentve nemcsak az emberekre, hanem a méhekre is. Bár kevésbé agresszív, mint az Európában elterjedt társai, a csípése különösen fájdalmas.

Hogy megtudja, a marás hogyan hat a testére, a 42 éves Coyote Peterson ellenőrzött körülmények között megcsípette magát egy ázsiai óriás lódarázzsal és videóra vette a testi reakciókat. A felvételt a Bave Wilderness nevű YouTube-csatornájára töltötte fel. Először az látható, ahogy Peterson felordít a fájdalomtól, majd erős szédülés és égető fájdalom uralkodik el rajta, miközben a csípés helye duzzadni kezd és kivörösödik, ahogy a férfi immunrendszere dolgozni kezd a méreg ellen.

A kezem teljesen begémberedett és ledermedt. Nézzék a duzzanatot, amely kezd kialakulni

– mutatta a férfi a kezét, amely idővel közel a kétszeresére duzzadt. Peterson hozzátette, hogy a csípést követő órák a legfájdalmasabbak közé tartoztak, amelyeket valaha is megtapasztalt. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a duzzanat néhány órától kezdve néhány napig is fennmaradhat, és mivel a darazsak egymás után több mint tíz alkalommal is támadhatnak, annak, akit rövid időn belül többször megcsípnek, erősen ajánlott kórházba mennie.

Mindettől függetlenül az ázsiai lódarazsak elsődleges célpontjai nem az emberek, hanem a méhek, ami nagy veszélyt jelent az ökoszisztémára. Mivel ezek a darazsak több mint 50 méhet képesek elfogyasztani egy nap, így gyilkos tevékenységük katasztrofális hatással lehet a helyi állatvilágra és a környezeti tájra.

(LADBible)

(Borítókép: Ázsiai lódarázs. Illusztráció: Getty Images)