Bár kevés a valószínűsége egy nukleáris háborúnak, a politikai feszültségek világszerte fokozódnak, elég, ha csak a velünk szomszédos országba tekintünk. Talán nem véletlen, hogy az Egyesült Királyság kormánya pont a napokban tette közzé, milyen tárgyakra lenne szüksége az embereknek ahhoz, hogy túléljenek egy atomtámadást.

Arra az eshetőségre igyekszik felkészíteni az Egyesült Királyság lakóit a helyi kormány, ha esetleg nukleáris támadás érné a szigetországot. Ehhez kvázi egy listát tettek közzé arról, hogy egy ilyen konfliktus esetén milyen tárgyakra lenne szüksége az embereknek a túléléshez. Persze nem arra vonatkozóan adnak tanácsot, hogy hogyan élhetjük túl egy atombomba felrobbanását, hanem ha azt sikerült átvészelni, akkor mit tehetünk azért, hogy a lehető legnagyobb eséllyel életben maradjunk az erős sugárzás és a radioaktív csapadék ellenére.

Menj be. Maradj bent. Vedd az adást

– fogalmazta meg első, általános tanácsát az angol kormány utalva arra, hogy egy atomtámadás után a túlélőknek azonnal zárt helyre kell menekülniük, ott kell maradniuk és meg kell próbálniuk televíziós vagy rádióadást fogni, hogy a hírekből és a hivatalos kormányzati közleményekből tájékozódhassanak a mindenkori helyzetről és a további teendőkről. Ez utóbbival nagy valószínűséggel gondunk lenne, hiszen egy támadás feltehetően érintené a legfontosabb kommunikációs csatornák forrásait, rengeteg ember halna meg, akik információkat közölhetnének, illetve az is biztos, hogy a célpontok között lennének azok a döntéshozók, akik hivatalos közleményeket adhatnának ki. Bárhogy is, néhány alapvető teendővel mindenki tisztában lesz köszönhetően a brit kormány listájának, amely a következőket tartalmazza: 

  • zseblámpa,
  • hordozható áramforrás,
  • rádió tartalék elemekkel,
  • elsősegély csomag,
  • palackos víz, 
  • tartós élelmiszer,
  • nedves törlőkendő.

Utóbbit azért emelte ki a brit kormány, mert véleményük szerint különösen hasznosak lehetnek a nedves törlőkendők a fedetlenül maradt és esetleg sugárzásnak kitett testrészek letörléséhez. Ugyanitt hozzáteszik, hogy az összes olyan ruhadarabtól meg kell szabadulnunk, amelyet a sugárzásnak való kitettségkor viseltünk, különben a halálunkat is okozhatják. Arról már nem szól a fáma, hogy mégis milyen gyakran cseréljük a ruházatunkat, hiszen egy atomrobbanás után az esetleges túlélők jó ideig sugárzásnak lesznek kitéve – egészen addig, amíg feltehetően bele nem halnak.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi gázmaszkban. Illusztráció: Getty Images)