Hatalmas bizalmat előlegezünk meg az orvosoknak, amikor a kezük alá fekszünk egy műtőasztalon. Nem egy alkalommal szó szerint az életünket adjuk a kezükbe és reméljük, minden rendben megy majd. Bárhogy is, semmiképp sem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, mint amilyet egy angol férfinak kellett átélnie.

Az Angliában élő Tom Hadrys 2016-ban esett át egy műtéten a brightoni  Royal Sussex megyei kórházban. Már a lábadozóban, kábán feküdt, amikor orvosokat hallott tanácskozni arról, hogy vajon ki lehetett a sebész.  Mint később kiderült, a műtőorvos már éppen hazafelé vezetett, amikor rájött, mekkora hibát vétett:

Hadrys hasüregében hagyott egy orvosi mintákat tartalmazó zacskót és egy kivágott béldarabot.

A sebész azonnal megfordult és visszavezetett a kórházba, ahol egyből a férfihoz sietett. Hadrys még mindig álmatag volt, amikor meghallotta a következő szavakat: „Rettentően sajnáljuk, hibát követtünk el”. Ezzel a lendülettel az orvos visszatolta őt a műtőbe, hogy csapatával eltávolítsa a férfi hasüregéből a benne hagyott mintákat és a levágott bélrészt.

A történtek súlyos kivizsgáláshoz vezettek, a kórház pedig elismerte, hogy a hiba miatt elhúzódott Hadrys felépülése. Nyilvánosan bocsánatot kértek a férfitól és 15 ezer font, mai árfolyamon 6,7 millió forint kártérítést fizettek neki. A sebész azonban továbbra is folytatta a munkáját a kórházban.

„Sebészeti személyzetünk elkötelezett amellett, hogy a legjobb és legbiztonságosabb ellátást nyújtsa a betegeinknek, gyakran kihívást jelentő helyzetekben. A sebészek nem egyénileg, hanem csapatban, egymással együttműködve dolgoznak. Ezek a csapatok magasan képzettek, és olyan összetett műtéteket végeznek, amelyek sosem veszélytelenek. Az eredményeiket folyamatosan nyomon követjük és amikor az ellátás elmarad a magas színvonalunktól, azonnal lépéseket teszünk a tanulás és a javulás érdekében” – nyilatkozta a BBC-nek Katie Urch professzor, a University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust főorvosa.

Mintegy nyolc évvel a sérvműtétje után Hadrys nemrég azt mondta, a történtek tartósan negatív hatással vannak az egészségére. „Egyáltalán nem kétséges, hogy szenvedek. A történtek hatással voltak rám. A hasam nagyon gyenge, nem tudok például nehezet emelni” – mondta Tom Hadrys.

(LADBible)

(Borítókép: Sebészek egy műtőasztalon fekvő páciens felett. Illusztráció: Getty Images)