Egy krionikai, vagyis holttestek hibernálásával foglalkozó cég lefagyasztotta az első „ügyfelét” annak reményében, hogy a jövőben sikeresen feltámaszthassák majd.

Sikeresen hibernálta első „ügyfelét” a Southern Cryonics nevű krionikai vállalat, amely holttestek lefagyasztására specializálódott. Az eljárás lényege, hogy a jövőbeli technológiákban bízva fagyott állapotban megőrizzék a testet, és lehetőség szerint a jövőben felélesszék azt. A cég első ügyfele egy 80-as éveiben járó ausztrál férfi volt, aki május 12-én hunyt el egy Sydney-ben található kórházban. A lefagyasztása, amely nagyjából 39,5 millió forintba kerül, azonnal megkezdődött.

„Nagyon stresszes volt volt az eljárás” – kezdte az ABC News-nak Philip Rhoades, a Southern Cryonics munkatársa. „Egy héten keresztül ébren tartott, mivel rengeteg különböző eljáráson kell keresztülmenni több napon át, illetve számos helyzet van, amely rosszul elsülhet, ha nem készülünk fel megfelelően. Eredetileg azt hittük, hogy egy tagunkat hibernáljuk elsőként, de váratlanul felhívott minket egy család, így egy idegen lett az első számú jelöltünk. Körülbelül egy hetünk volt a felkészülésre és a szervezésre” – árulta el Rhoades.

Az alany testét a halála után a kórház hidegszobájába vitték és jég közé tették, mielőtt az A. O'Hare Funeral Director nevű temetkezési vállalathoz szállították volna. Ott szakemberek egy olyan folyadékot injektáltak belé, amely megőrzi a sejteket. Ezek után a testet szárazjégbe tették és mínusz 80 Celsius-fokra fagyasztották. Miután a férfi teste másnap megérkezett a Southern Cryonics holbrooki létesítményébe, a hőmérsékletét tovább csökkentették mínusz 200 Celsius-fokra, majd egy speciális tartályba helyezték, amely vákuum-tárolókapszulaként működik. Ennek az összesen 10 órás folyamatnak a lényege, hogy biztosítsák az elhunyt személy életre keltésének esélyét.

„Úgy hisszük, hogy 50-100 éven belül képesek leszünk feltölteni az elmét egy virtuális világba. A jelenleg ebben az irányban zajló modern fejlesztések kezdenek elég gyümölcsözővé válni. Valószínű, hogy 250 év múlva az akkori orvosi technológia lehetővé teszi, hogy a virtuális térbe feltöltött elménket egy egészséges, fiatal testbe helyezzük majd át, ha akarjuk. Így pedig rendelkezni fogunk a múlt, plusz a virtuális világ összes tudásával” – hangzik el egy videóban a Southern Cryonics honlapján.

(LADBible)

(Borítókép: Hibernáció. Illusztráció: Getty Images)